#1 Wysłany: 2013-01-28, 21:11 Dwie propozycje garniturowca do 3,5rys zł
Drodzy koledzy.
Mam nadzieje, ze moje nowe ulubione forum, a więc Wy, mi pomozecie
Na moje urodziny (a więc jeszcze dwa miesiące i będzie rocznica ) dostałem propozycję, aby wybrać sobie dwa zegarki, z których zostanie wybrany TEN jeden i to za kwotę do ok. 3,5tys zł. Dla niektórych dużo, dla innych mało.
No i powiem szczerze, jestem w kropce. Chciałbym zobaczyć Wasze propozycje.
Co do kryteriów to:
1. Ogólnie i jeden i drugi garniturowy (jeden chrono, drugi tradycyjny)
2. Mechaniczne (aut)
3. Szafir z podwójnym antyrefleksem
4. (chyba) jasna tarcza (biała, srebrna), ale jestem otwarty na propozycje
5. Napewno jedna propozycja musi być chronografem.
6. wolę mieć tradycjną wskazówkę sek. (śmiejcie się, ale lubię się patrzeć, jak płynie w mechaniku), ale oglądam np coraz częściej Kemmner Mechanik marine i coraz bardziej mi sie podoba
NIe przepadam za wyglądam w stylu junghans max bill (nie umiem się do tego stylu przekonać - jest dla mnie za...zimny, nieciekawy), zdecydowanie wolę np. hamiltona jazzmaster automatic chrono...
Może macie jakiś pomysł na jedną propozycję garniturowca sensu stricte, tylko z datą (nie wiem, jakiś Epos Collegium passion (tylko nie wiem, ile kosztuje) itp, może jakiś Constant, może Mido - no po prostu brak pomysłów).
Drugi to chronograph, ale jakiś ładny, który będzie pasował do garnituru (wiem, dla niektórych to nie pasuje, ale jestem innego zdania).
Będzie to jednocześnie pierwszy tak drogi zegarek w mojej kolekcji. Według mnie to sporo kasy i chciałbym, żeby zegarek mnie długo cieszył, może i dożywotnio . Wcale nie musi byc az tak drogi. Moze cos w stylu kemmnera i reszta na inne zegarki.
Już czytałem o steinhartach i wydaje mi sie, ze chyba odpada (mam nadgarstek ok.18cm).
Eh, po prostu nie wiem.
Napewno długo nie będzie okazji na zakup drugiego takiego , choć chronograph aut to czekam na zubra
Już teraz wielkie dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez johnny_b2 2013-01-28, 21:15, w całości zmieniany 3 razy
Tyle czytałem o tym, ze lepiej nie przeplacac za stowe, tylko brać kemmnera lub steinharta. To moze jednak ten kierunek, jak z aut chrono sie nie uda... Miałem nadzieje, ze do 3500 bedzie jakiś chrono, ale te hamiltony to tak ledwo ledwo łapią sie w budżecie (brat bedzie w lutym w stanach. Mógłby więc cos mi przywieźć ewentualnie)
[ Dodano: 2013-01-28, 21:59 ] Słoniu, Co to za biały tissot i w jakiej cenie?
Ostatnio zmieniony przez johnny_b2 2013-01-28, 22:00, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 114 razy Wiek: 43 Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 12934 Skąd: Opole
#15 Wysłany: 2013-01-28, 22:01
Bo stenek to świetny zegarek jest - jednak rozmiar jako elegenata go raczej skreśla
Automatyczne chrono do 3,5k pokazałem - tissot, możesz louis erarda poszukać w promocji do 3,5 da się kupić. No i jest stenek ale znowu mało garniturowy
[ Dodano: 2013-01-28, 22:04 ]
Tissoty to:
PRC 200 Automatic Chrono T014.427.16.031.00 - ok. 2k
oraz
Carson Steel Automatic Chrono T068.427.16.011.00 - też ok. 2k.
Trzeba lekko po negocjować to da się do tych 2k zejść