Jeśli kupujący tak chętnie chciał za wszystko płacić to możliwe, że to jest tzw. "Nigeryjski przekręt". Kiedyś był dosyć popularny na allegro, ale ostatnio powrócił i naciągają też np. na wysyłanie do Anglii
Zawsze możesz spróbować podać mu namiary i poczekać, aż pieniądze dojdą. Jeśli będzie chciał, żebyś wysyłał tylko na dowód przelewu to ja bym odpuścił.
Pamiętam lata temu był jeden numer na który oszuści próbowali nabierać ludzi:
Kumpel wystawił jakąś starą nokię na allegro za chyba 150 PLN. Napisała do Niego kobieta, która koniecznie chciała, żeby wysłał telefon do Afryki - do tego doszła jakaś bajeczka o małym, biednym murzyniątku (szczegółów nie pamiętam), a ona zapłaci mu 100$ za telefon plus pokryje koszty przesyłki. Mój kumpel się zgodził i podał dane do konta, kobieta podesłała potwierdzenie przelewu i koniecznie chciała żeby jej wysłał ten telefon. Oczywiście mądrze nie zrobił tego, bo pieniądze nigdy nie dotarły na konto.
_________________ "Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
Kurna, w mailach do mnie, jest bardzo podobny tekst jak ten cytowany na Kizi:
Thanks for the mail.i want to know that the item is needed for dad in London. then i will pay you 2,500 pln for the item and the shipment okay so shipment will be EMS EXPRESS on their website(http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php)
Name:
Account Number:
Address :
Swift Code:
City:
Zip code:
Bank Name:
Phone Number:
so that i can make the transfer to you ..
waiting for your fast reply..
Różnica tylko taka, że syn chce kupić zegarek dla ojca.
Tak myślę, że gdyby się odezwał, zaproponować mu przesyłkę pieniędzy przez Western Union. Niczym bym w tym momencie nie ryzykował. Ale raczej śmierdzi mi to przewałką. Gość w ogóle nie zadał żadnych pytań na temat zegarka.
Przewał chyba jednak. Ten angielski to taki średni jest, a przy tym to jest niewiarygodne żeby ktoś z UK, miał maila w polskiej domenie - jak podałeś:
cośtamcośtam@kozacki.pl
Sprawdź IP tak jak na Kizi radził Marcinkowski:
Cytat:
sprawdź nagłówek wiadomości, znajdziesz tam IP komputera z ktorego pisał, pozniej odpal jakis tracker w googlech i zobacz gdzie tak naprawdę jest ta nigeria
Pies czy kot?: pies Pomógł: 61 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 8913 Skąd: Bełsznica/Lublin
#29 Wysłany: 2013-02-18, 18:59
Mój przyjaciel tak sprzedawał samochód wyścigowy, chłopakom z Nigerii
Już prawie jechał do Gdyni z lawetą z nim
Jarek, daruj sobie jakiegoś niepewnego kontrahenta.