Kolej na mnie. Szukam zegarka do garniaka na oficjalne wyjścia - czyli zgodnie z kanonem (nie mylić z Canonem) powinien być:
- możliwie płaski (mniej niż 10 mm)
- wielkość 38 - 42 mm
- jasna tarcza (biała, srebrna, kość słoniowa, itp...)
- data, ale nienachalna - małe okienko, najlepiej bez ramek, itp...
- minimalistyczny design:
= proste indeksy - to się chyba nazywa bar nail czy jakoś tak
= preferowane tylko główne indeksy (godzinowe), bez minutowych
= proste wskazówki - pręciki ewentualnie stalówki
- centralna sekunda
- preferowany automat/mechanik, ale... z racji ograniczonego budżetu - max 600 PLN na gotowo - dopuszczam kwarca/solara, zwłaszcza że nie będę go za często nosił
Na razie w moim wewnętrznym rankingu prowadzą dwa modele:
1. BULOVA 96B104
+ prawie dokładnie trafia w mój gust
- mały - 37 mm
Słoniu, Mewka odpada - za wysoka, nie podoba mi się kształt koperty (konkretnie bezel) i arabskie indeksy, reszta zegarka IMO świetna. Te Orienty przepatrywałem, ale tutaj nie konweniuje mi logo (przytłacza na minimalistycznej tarczy) i ramka daty. Reszta pasuje jak najbradziej.
Michał, WUS-owiec świetny, tylko że tam chyba niebieska tarcza przeszła poza tym nie jestem na WUS i nie bardzo mam czas ogarnąć cały ten temat. Aaaa, jeszcze brak daty, ale to bym przeżył.
Z Mewek rozważam model M185S z chińskim datownikiem, ale to w ramach zupełnie innego projektu - na casualowy zegarek pod mankiet.
bartek.siwiec, zdecydowanie odpada - arabskie indeksy, ramka daty, bezel zupełnie mi nie pasuje. Jestem na NIE.
Michał, Cytrynka fajna, ale bez tych arabskich indeksów. I po co taka wielka informacja o wodoszczelności
Rodina i Beijing - NIE bo subsekunda.
Tissot - dobry kierunek, tylko czemu takie długie indeksy minutowe emster, ten wewnętrzny pierścień z podziałką minutową zepsuł taki fajny zegar
Trafiłem też na Atlantica Seacrest - nieco ponad budżet, ale dopisuję go do powyższej dwójki jako alternatywę.
Przy okazji sprecyzowałem jeszcze dokładniej oczekiwania w pierwszym poście. Co by było trudniej