goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#1 Wysłany: 2013-03-18, 11:23 Zatrzymane w cle - jak to ogarnąć
Cóż, w końcu mnie dopadło, somesa zatrzymali w WER Warszawa
Mam ogromną prośbę do kumotrów którzy na co dzień mają do czynienia z UC i wiedzą jak postępować coby było jak najszybciej, skoro już nie może być tanio
I nie chodzi o unikanie, bo to zupełnie inna sprawa, tylko pomocne procedury jak najsprawniej oddać co cesarskie i wypełnić swój obywatelski obowiązek
Z kurierami (przećwiczony mam FedEx) sprawa jest prosta, dzwonią albo ślą maila, wysyłają co trzeba mailem, odsyła im się wypełnione i w ciągu max kilku dni zegarek jest na nadgarstku
A jak w przypadku zwykłych przesyłek pocztowych/lotniczych mających w trackingu ponurą informację np.
Cytat:
WER Warszawa Zatrzymanie w cle Towary wysokowartościowe - Wymagana oficjalna deklaracja Urz.Cel
Przydatne byłoby np info gdzie dzwonić (numery tel) co wysyłać, z kim gadać i np. czy możliwe jest opłacenie daniny dla Vincenta bezgotówkowo (przelew) czy tylko i wyłącznie pobranie?
Te informacje są tu gdzieś na forum, ale porozrzucane po różnych wątkach, ciężko to oganąć, myślę że nie tylko mnie przydałby się taki zwięzły opis postępowania w jednym miejscu.
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
Ostatnio zmieniony przez goTomek 2013-03-19, 17:27, w całości zmieniany 1 raz
Jak f-ra jest załączona przez wysyłającego to naliczają ile trzeba i puszczają dalej. Odbierając przesyłkę musisz zapłacić co trzeba i tyle.
Nie wiem czy jakoś to można przyśpieszyć.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#3 Wysłany: 2013-03-18, 11:35
Oddział Celny I Pocztowy w Warszawie
Adres: ul. Łączyny 8, 00-900 Warszawa
tel.: 022 5451600, 022 545 16 03, 022 548 14 32, fax: 022 548 14 31, 022 548 14 32
e-mail: OC441010@war.mofnet.gov.pl
Godziny pracy: poniedziałek - piątek: 7:30 - 15:30 (dyżur eksportowy do godz. 20:00)
Zadzwonić na info , podać nr paczki .
Dowiedzieć się gdzie przesłać skan z paypal lub wyciąg z transakcji . Można przez - email lub pocztą .
Naliczą i dostaniesz informację gdzie zapłacić , najczęściej na poczcie znajdującej się na Placu Konstytucji .
#4 Wysłany: 2013-03-18, 11:41
Segoy napisał/a:
Nie wiem czy jakoś to można przyśpieszyć.
No właśnie czasem można, nie zawsze w środku jest co trzeba, gdzieś przeczytałem, że wtedy wysyłają poleconym prośbę (żądanie) o dostarczenie dokumentów/deklaracji/łotewa a to trwa niestety
Rudolf napisał/a:
Zadzwonić na info , podać nr paczki .
dzięki Rudi, właśnie o takie info mnie się rozchodziło
To jeszcze zapytam, czy taki komunikat jak w pierwszym cyt. że Wymagana oficjalna deklaracja Urz.Cel oznacza, że jeszcze czekają aż się UC wypowie i teoretycznie może puścić bez, czy to już info że czekają na deklarację ode mnie?
#5 Wysłany: 2013-03-18, 11:45
Poczta teraz czeka na to co powie UC , ale u mnie kończy się to na ogól opłatą .
Tak czy inaczej musisz być o tym poinformowany , bo nie każdy ma kompa i net w 21 wieku .
#6 Wysłany: 2013-03-18, 11:49
Rudolf napisał/a:
Tak czy inaczej musisz być o tym poinformowany
Spoko, niech ślą i informują, ale zanim taki polecony ZPO do mnie dotrze to ja już mogę mieć ogarnięte i załatwione bardziej cywilizowaną drogą
#7 Wysłany: 2013-03-18, 11:50
goTomek napisał/a:
Spoko, niech ślą i informują, ale zanim taki polecony ZPO do mnie dotrze to ja już mogę mieć ogarnięte i załatwione bardziej cywilizowaną drogą
Toć po to masz dane wyżej , bo parafrazując klasyka
Ja będę tam u nich szybciej niż oni u mnie .
#8 Wysłany: 2013-03-18, 12:50
Zegarek został zamówiony w US przez sizzlinwatch i niestety trafił do UC i ma status:Oczekiwanie na dowód nabycia, informacje o wartości od adresata. Nie ukrywam, że nie miałem do tej pory do czynienia z US. Jak do tego podejść?
Wyślij wydruk z Paypala, czy podsumowanie zamówienia ze strony sklepu, albo oświadczenie o zawartości i wartości (wzór znajdziesz w necie)
_________________ YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
tasaq [Usunięty]
#10 Wysłany: 2013-03-18, 13:14
A w jaki sposób można zrobić wydruk dla danej transakcji w PayPalu? Zaznaczamy operację -> pobierz plik -> Wszystkie działania - PDF? Dobrze rozumuję? Jest to nowa sytuacja dla mnie, nie ukrywam i nie do końca jeszcze ogarniam przygotowywanie potwierdzeń w PayPalu.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#15 Wysłany: 2013-03-18, 13:54
Proszę wejść w historię lub na głównej powinno być w tabelce , kliknąć szczegóły tej jednej transakcji i potem w opcjach przeglądarki robisz drukuj zaznaczasz że na 1 stronie ( powinna być 1 z jednej )
i jedziesz ..