Pies czy kot?: pies Pomógł: 66 razy Wiek: 60 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 35118 Skąd: Polska Pd. B
#1 Wysłany: 1970-01-01, 01:17 Wybor miejsca zakupu pierwszego "Chinczyka"
Witam,
Jak widac to moj pierwszy watek i post na Waszym Forum - dlatego pozdrawiam szanowne Towarzystwo
Tak zamieszaliscie mi w glowie watkami o "wiadomych" czasomierzach, ze troche sie napalilem na kolejny zakup
Nie chcialbym jednak tego zrobic zbyt pochopnie i czegos sknocic (kupujac np. cos na Allegro i przeplacajac lub trafic na jakis "szajs").
Co np. sadzicie o zegarkach MM i Parnis obecnie tam wystawianych (nie wiem czy moge podac link lub ksywke sprzedajacego, czy na przyklad numer aukcji?)
Czytam rowniez o "pewniakach" z eBaya i zastanawiam sie, czy nie pojsc w tym kierunku. Czy jednak wtedy cala otoczka celno/podatkowa nie dobije mnie cenowo?
Czyli reasumujac - prosze o pomoc w zakupie pierwszego sikora MM lub Parnis
Pomógł: 25 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 7497 Skąd: Zielona Góra
#4 Wysłany: 1970-01-01, 02:09
Nie słyszałem aby przy tych tańszych ktoś zapłacił cło i vat... Problem w tym, ze nie wiesz co dostaniesz - a to czasami rysa była a to coś krzywo zmontowane itp... Niby póki co można sie dogadać i wymieniają lub przysyłają części ale ryzyko jest - podobnie jak i zaginiecia przesyłki - w końcu robi tysiące kilometrów...
3. Wybierasz sprawdzonego sprzedawcę --> lista forumowa
4. Wybierasz model
5. Kupujesz płacąc PayPalem
6. Czekasz na przesyłkę.
7. Jeśli przesyłka przyjdzie uszkodzona - prosisz o wymianę i dostajesz nowy po odesłaniu starego (koszt całości + 30 PLN)
8. Każdy doswiadczony sprzedawca wysyła to jako "GIFT" i deklaruje cene kilku $. w najgorszym wypadku czeka cię wizyta w urzędzie celnym i okazanie wydruku z obciązenia karty - wartość tych zegarków jest za niska by okaldac je cłem i VATem. Jak tu kupowaliśmy, nie zdarzyło się to jeszcze nikomu.
3. Wybierasz sprawdzonego sprzedawcę --> lista forumowa
4. Wybierasz model
5. Kupujesz płacąc PayPalem
6. Czekasz na przesyłkę.
7. Jeśli przesyłka przyjdzie uszkodzona - prosisz o wymianę i dostajesz nowy po odesłaniu starego (koszt całości + 30 PLN)
8. Każdy doswiadczony sprzedawca wysyła to jako "GIFT" i deklaruje cene kilku $. w najgorszym wypadku czeka cię wizyta w urzędzie celnym i okazanie wydruku z obciązenia karty - wartość tych zegarków jest za niska by okaldac je cłem i VATem. Jak tu kupowaliśmy, nie zdarzyło się to jeszcze nikomu.
Witam,
Dzieki - nie jest mi obca "dzialalnosc" na eBayu - konto w PayPal 'u tez dziala, a i jeden z moich Seiko tez dotarl do mnie na zasadach opisanych powyzej
A powiedzcie mi jeszcze, czy ktos z Was kupowal w ten sposob wiecej niz jeden zegarek w jednej przesylce i czy to moze miec wtedy wplyw na zainteresowanie sluzb celnych (wieksza przesylka, wieksza wartosc zadeklarowana, itd )
I jeszcze jedno - czy czesto zdarzaly Wam sie przypadki odsylania lub zagubienia przesylki np. od myfrienda
dipsy007 Gość
#9 Wysłany: 2009-08-04, 09:10 Pomoc prz zakupie chińczyka !?
Mam pomysła, gdyz dotyczy to także po części mnie samego.
Na naszym forum, jak i na zaprzyjaźnionym forum, są koledzy ( koleżanki), którzy chętnie zakupili by na ebayu jakiegoś chińcxzyka, jednak nie umieją tego dokonać ( nie mają czasu, daru, polotu, konta na ebayu i inne).
Może załóżmy temat, gdzie osoby dokonujące zakupów na ebayu wpisywały by taki zamiar. Może przy okazji zakupów dokonaliby w/w uzytkownicy forum. A myślę, że i koszty wysyłki byłyby niższe itd.
Polecam do przemyślenia.
qbapiasek Gość
#10 Wysłany: 2009-08-04, 09:24
Był już podobny pomysł na forum KMZiZ tylko że przy większych paczkach istnieje chyba groźba dołożenia podatków, do tego u części sprzedawców opłata za przesyłkę jest wliczona w cenę zegarka, a nawet jak jest oddzielnie to rzadko przekracza 10$.
Tak na dobrą sprawę do zakupu na ebay wystarczy mieć konto w serwisie oraz konto paypal, założenie obu nie powinno sprawiać kłopotu, wszystko jest po polsku i jasno wyjaśnione.
Oczywiście zawsze można zwrócić się tutaj o pomoc i otrzyma się ją na 100%
Blaz [Usunięty]
#11 Wysłany: 2009-08-06, 12:40
Ostatnio pytałem się jednego myfrienda czy gdybym kupił dwa zegarki to jakoś dałoby się go wysłać jako gift. Odpisał, że przy jednym można, przy dwóch pojawia się ryzyko, a przy trzech pewność, że cło i Vat wlepią.
#14 Wysłany: 2009-09-04, 09:54
Chyba nikomu nie przyszło kilka w jednej przesyłce... Raczej nie warto ryzykować, kiedyś ktoś się o to pytał i sprzedawca napisał, że może zapakować kilka na własną odpowiedzialność kupującego.
Już tyle osób kupiło chińczyki, moim zdaniem nie ma co się obawiać
Sawim [Usunięty]
#15 Wysłany: 2009-09-04, 10:03
Kilkakrotnie kupowalem po parę sztuk u jednego sprzedawcy - zawsze dochodziły oddzielnymi przesyłkami. Najwyrażniej żółci bracia znają obyczaje "customs`ów", i starają się ich nie irytować, a swoim klientom ułatwiać życie