W końcu dowiedziałem się na czym właściwie polega usterka,no i jest to dla mnie dziwne,ale może któryś z Was się z tym spotkał już...
cytuję
"czyli w momencie naświetlenia tarczy wskazówki zaczynały przestawiać sie na aktualna godzinę. Często zdarzało sie ze po takiej aktualizacji wskazówki wskazywały czas o 2 minuty za szybko niż pokazywał wyświetlacz cyfrowy (który działa cały czas)."
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#17 Wysłany: 2013-11-19, 12:39
Jak taki zegarek ma synchronizację z czasem wysyłanym drogą radiową to powinny oba wskazania być takie same , ale jeśli to zwykłe ana-digi to wskazania czasu trzeba ręcznie ustawiać bo mogą wskazywać różne czasy , mam takie Casio i często oba wskazania się różnią w skali roku .
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#21 Wysłany: 2013-11-19, 12:57
Takie sprawy rozwiązuję od razu , tylko trzeba mi dać znak sygnał ... pytać na pw .. bo nie nadążam z odpowiadaniem na wątki .
Mam w kilku takich Casio tak że sobie mogę wskazówkami przy użyciu przycisków lata dookoła tarczy a drugi mechanizm w tym czasie wskazuje na wyświetlaczu zupełnie inny czas .
Najlepiej ustawić czas na module digi a potem zsynchronizować ręcznie wskazówki tak by oba wskazały dobry czas
#22 Wysłany: 2013-11-19, 13:00
dzięki,przekazuję ojcu właściciela oszałamiająco prostą diagnozę Rudolfa,która brzmi : Ten typ tak ma .. i należy się do tego przyzwyczaić