#1 Wysłany: 2014-01-12, 09:37 Kieszonkowy Longines z Kijowa (?)
Wczoraj mój zegarmajster przesłał mi zdjęcia takiego Longina do identyfikacji.
Tarcza moim zdaniem sygnowana przez jakąś spółkę zegarmistrzów lub sprzedawców z Kijowa (nazwisk nie mogę odcyfrować).
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Ostatnio zmieniony przez crayzee 2014-01-12, 10:11, w całości zmieniany 1 raz
Spam [Usunięty]
#2 Wysłany: 2014-01-12, 09:45
...piękny zegar... taka ukraiński odpowiednik poloniki...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#4 Wysłany: 2014-01-12, 09:56
Ciekawa kotwica w tym Longinesie,możesz zrobić powiększenie?
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Spam [Usunięty]
#5 Wysłany: 2014-01-12, 09:59
ALAMO napisał/a:
Chyba LOnginesa ?
...to pewnie z rozpędu
...poprosiłem forumowefo znajomka z Ukrainy o rozszyfrowanie bukwów... ja jakoś fikuśnej cyrylicy nie rozczytuję... w porównaniu z drukiem to też dla mnie czarna magia... zobaczymy... może gość coś jeszcze znajdzie u siebie w sieci... jak dostanę odpowiedź dam znać...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#7 Wysłany: 2014-01-12, 10:45
Dzięki,poznaje ktoś co to za wychwyt?
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#8 Wysłany: 2014-01-12, 12:12
to drugie nazwisko to chyba Ghodińskij a w pierwszym na początku jest Nc a dalej to magia -chyba jest tam znak zmiękczenia
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Ostatnio zmieniony przez Ratler Wściekły I 2014-01-12, 12:18, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 07 Mar 2012 Posty: 2129 Skąd: Kraków
#10 Wysłany: 2014-01-13, 10:39
crayzee napisał/a:
sygnowana przez jakąś spółkę zegarmistrzów lub sprzedawców z Kijowa (nazwisk nie mogę odcyfrować).
Pozwoliłam sobie kolegę Rosjanina podpytać
Nic dziwnego, że nie możesz przeczytać, bo to jest ortografia rosyjska sprzed rewolucji październikowej
Po rosyjsku tam jest Нецѣльскій и Ягодзинскій, w owych czasach, jak widać w sieci, ta firma używała na rynku polskim transliteracji „Niecielski i Jagodziński” (to są nazwiska dwóch współudziałowców).
Patrz str. 3, ostatnia kolumna z prawej, autentyczne ogłoszenie z roku 1906
http://jbc.bj.uj.edu.pl/d...ntent?id=105243