#1 Wysłany: 2014-01-30, 18:51 Tarcza do unitasa 6497
Z racji tego, że tarcza w moim Hamiltonie bardzo drażni moje oczy, to chciałbym ją zmienić. W związku z tym mam prośbę do Towarzystwa - może ktoś posiada tarczę która pasowałaby do Unitasa 6497 ? Pacjentem przeszczepu byłby hamilton khaki mechanical 44mm. Liczę się z tym , że tarcza będzie pasowała do mechanizmu lecz niekoniecznie do koperty - czy jakoś tak .
Za każdą pomoc czy sugestię , nie wspomnę już o tym, że ktoś miałby na zbyciu coś ciekawego- będę bardzo wdzięczny .
Ostatnio zmieniony przez kacperek993 2014-01-30, 18:55, w całości zmieniany 2 razy
Ze średnicą jest kłopot, ponieważ chciałbym zachować wewnętrzny minutowy ring, a zegar jest jeszcze w całości i ciężko mi określić dokładnie średnicę tarczy. Myślę , że około 36 - 37 mm było by ok - chyba.
Santino , zdaję sobie sprawę, że bez zwymiarowania oryginalnej tarczy nie ruszę z miejsca.
Mam nadzieję, że ktoś już coś mieszał z tym modelem i obejdzie się bez niepotrzebnego rozbierania ( nie będę się rozpisywał o kompetencjach zegarmistrzów w moim mieście )
Tak prawdę mówiąc to docelowo chciałbym zrobić prostą tarczę z mosiądzu lub brązu z wykorzystaniem oryginalnego minutowego ringu. Indeksy jako delikatnie zagłębione kreski w tarczy wypełnione czarną farbą lub lumą - jeśli ktoś mógłby mi taką usługę wykonać. Mała sekunda bez żadnej skali.