Poprzedni temat «» Następny temat
InPost (czarna) magia w paczce :-(
Autor Wiadomość
ALAMO
Pijak i Złodziej

#61  Wysłany: 2014-02-18, 11:26   

Szczerze mówiąc, to nie wiem - nie pracuję w tej branży od 10 lat :-)
Ale podejrzewam że jest, jak zawsze. Sporo się robi, dalej jest kilka stoczni, i coraz więcej off shore i wiatrowego biznesu ...

marekgro
Kierownik Pola Ryżowego

#62  Wysłany: 2014-02-18, 19:51   

ciekawie w tym inpoście: http://gospodarka.dzienni...c-na-akord.html

sirkozi
Sprzedawca Ryżu

#63  Wysłany: 2014-02-18, 20:04   

marekgro napisał/a:
kariera-w-inposcie-doreczyciel-ma-byc-ankieterem...

To nie tak źle, bo listonosze z PP mają być akwizytorami i ulotkarzami. :P

Iks
Klon Właściciela Krajowego K. Ryżowego

#64  Wysłany: 2014-02-18, 20:05   

ALAMO napisał/a:
Przychodzi do dyskusji z Panem Prezesem, a Pan Prezes : a po ile ten ? Po 11.49 euro za kilo. A ten co mamy? Po 10.90 za kilo. Noooo nieeee, to ten nowy za drogi !! A poza tym, to co to wogóle za firma jest, skądżeś ją Pan do stoczni ściągnął ja się pytam ??

Kuwa, Krzychu, ale tak jest ze wszystkim, ze WSZYSTKIM, najtańsze długopisy w biurach (z których połowa nie działa i trzeba ich kupić dwa razy więcej), papieru po 2 ryzy - 3 razy w tygodniu, w detalu (no bo po co robić zapytania o cenę i kupić taniej w hurcie na początku roku - taniej). Kuwa! - kibel u mnie w urzędzie (literalnie - sedes kompakt), 5 razy wymieniali - 5 razy! Za każdym razem na najtańszy, który się psuł po miesiącu, góra dwóch - wuj, że wystarczyło raz kupić ten droższy (a rok wcześniej to jeszcze kupowali raz w miesiącu średnio plastikowy dolnopłuk - bo tani był - a z niego non stop się lała woda - taka oszczędność rozumisz). Nie ogarniam 'cięcia kosztów' które generuje 2 razy większe koszty w perspektywie najbliższych kilku miesięcy, nie ogarniam. Nie wiem tylko czy ludzie są nienormalni czy to ja jestem nienormalny :/

ALAMO
Pijak i Złodziej

#65  Wysłany: 2014-02-18, 20:20   

Ale mnie tego nie musisz tłumaczyć - dla mnie każdy kto wpisze "cena 100%" do SIWZ jest do zwolnienia. To oznacza że boi się odpowiedzialności za coś, co markuje i tworzy. Nawet mleka, nie da się kupić "cena 100%", ponieważ nawet pasteryzowane mleko krowie 3.2% tłuszczu mlecznego - może smakować jak kupa.

Grizzly
Prezes Uncle Bens'a
to taki nieświeć

#66  Wysłany: 2014-02-18, 20:21   

Iks napisał/a:
Nie wiem tylko czy ludzie są nienormalni czy to ja jestem nienormalny

Iksu, to się nazywa nakręcaniem gospodarki, ja się pytam, kto teraz patrzy na racjonalne wydawanie pieniędzy w firmach, nikt, widzę co się w mojej firmie wyrabia i w kilku innych,
normalnie masakra.

Michał
Klon Właściciela Pola Ryżowego

#67  Wysłany: 2014-02-18, 20:24   

U nas na szczęście ktoś to w końcu porządnie policzył i doszli do wniosku, że przy oszczędności rzędu niecałych 200 tyś nie ma się co bawić w coś co jest niesprawdzone. :))

Iks
Klon Właściciela Krajowego K. Ryżowego

#68  Wysłany: 2014-02-18, 20:29   

ALAMO napisał/a:
dla mnie każdy kto wpisze "cena 100%" do SIWZ jest do zwolnienia.

To niedługo się zaczną jaja w mojej branży bo rząd planuje (w dużym skrócie) sprywatyzować pomoc społeczną ;) Wyobrażasz sobie? Obiady dla dzieciaków, usługi opiekuńcze itd. - cena czyni cuda. Ja sobie nie wyobrażam, ale ja jeszcze młody jestem... :popcorn:

ALAMO
Pijak i Złodziej

#69  Wysłany: 2014-02-18, 20:30   

Iks napisał/a:
Nie wiem tylko czy ludzie są nienormalni czy to ja jestem nienormalny

Jesteś jeszcze na etapie "chce mi się chcieć".
Ja go sobie zamieniłem na "uczę się za cudze".
Dalej wk%$ia, ale mniej. pifko

Iks napisał/a:
Wyobrażasz sobie?

O taaak :twisted:
"Eksperci Lewiatana" modlą się o to jak o mannę :złośliwiec:
Troszku znam system pifko
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2014-02-18, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  

pisar
Prezes Uncle Bens'a

#70  Wysłany: 2014-02-18, 20:59   

No masakra Panowie.

Dlatego jak czegoś szukam i robię rozeznanie to zawsze najpierw oznajmiam, że cena nie jest najważniejsza i o niej pogadamy później.
Mina rozmówcy bezcenna : )

Żyjemy w debilnych czasach gdzie czynnik cenowy jest najbardziej znaczący a powinien być gdzieś pośrodku lub przy końcu jak dla mnie.

ALAMO
Pijak i Złodziej

#71  Wysłany: 2014-02-18, 21:11   

Pocieszę was, że to nie jest tylko polski problem hmmm
Chociaż mnie to rozwala.
Np. nasi poddostawcy, są nauczeni przez "możnych tego świata" że się będą nap%$#ć o 10 centów do śmierci hmmm
A zapłacą jak im się spodoba.
Dla mnie, za dobrą pracę należy się uczciwa płaca.
W terminie.
Jak nie masz - bo coś się stało - powiedz, zmniejsz zamówienie, znajdź wspólnie rozwiązanie.
2+2 jest zawsze 4.
Ktoś też ma rodzinę, też ma pracowników, też ma rachunki.
Wózek można ciągnąć tylko wspólnie - nie w dwie strony...
Nasz największy polski partner, jest zszokowany takim podejściem. Bo "to na rynku nie bywa".
Kufa, jak można zamówić coś, wpuścić kogoś w koszta, nie zapłacić, nie odebrać ? hmmm
Albo jeszcze lepiej - odebrać, nie zapłacić hmmm
Tak długo jak szanuje się swoich partnerów - szanuje się samego siebie...
I jak długo się o tym pamięta, będzie dobrze wszystkim.

marekgro
Kierownik Pola Ryżowego

#72  Wysłany: 2014-02-18, 21:56   

Iks napisał/a:
(...) sprywatyzować pomoc społeczną Wyobrażasz sobie? Obiady dla dzieciaków, usługi opiekuńcze itd. - cena czyni cuda

złoty interes, daj znać, zgłoszę się do Ciebie :)
ALAMO napisał/a:
Tak długo jak szanuje się swoich partnerów - szanuje się samego siebie...
I jak długo się o tym pamięta, będzie dobrze wszystkim.

pifko

dziab
Starszy Kulis

Pies czy kot?: kot
 #73  Wysłany: 2014-02-25, 14:41   

Wy tu o przetargach, gwarze branżowej czy tam innym korpojęzyku, oraz usługach kuriersko-pocztowych, a InPost ponad tydzień kazał sobie czekać na odpowiedź. To dostałem dzisiaj. Idę do punktu sporządzić ten cały protokół i zobaczymy co dalej.

Cytat:
ODPOWIEDŹ NA REKLAMACJĘ IPR1830692

W odpowiedzi na zgłoszoną reklamację o numerze IPR1830692 dotyczącej przesyłki
605820042461144129917140 która została nadana do Paczkomatu powołując się na Regulamin
świadczenia usługi Paczkomaty InPost obowiązującym od przyjętym 14 listopada 2013 r. :

§ 5 pkt 1. Reklamacja może być zgłoszona przy Paczkomacie, z którego odbierana jest Przesyłka
Paczkomatowa poprzez pozostawienie nieotwartej Przesyłki Paczkomatowej w Paczkomacie i
wypełnienie poleceń zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie Paczkomatu.

pkt 2. Operator umożliwia zainicjowanie procedury reklamacyjnej podczas procesu odbioru
Przesyłki Paczkomatowej w Paczkomacie. W tym celu Odbiorca, korzystając z odpowiedniej opcji
w Paczkomacie, ponownie umieszcza Przesyłkę Paczkomatową w Paczkomacie pozostawiając ją
do dyspozycji Operatora. Formularz reklamacyjny wysyłany jest na e-mail Odbiorcy, który jest
obowiązany wypełnić go w ciągu 14 dni i zatwierdzić co jest równoznaczne ze złożeniem reklamacji.
Niewypełnienie formularza w określonym terminie skutkuje odesłaniem Przesyłki Paczkomatowej
do Nadawcy. Operator po zainicjowaniu reklamacji dokonuje komisyjnego otwarcia Przesyłki
Paczkomatowej i sporządza stosowny protokół. Do momentu złożenia reklamacji Odbiorca ma
możliwość odebrania Przesyłki Paczkomatowej z oddziału Na tej podstawie Dział Reklamacji InPost
stwierdza zasadność reklamacji lub odmawia jej przyjęcia i w związku z tym podejmuje dalsze
czynności.

pkt 3. Jeżeli Odbiorca stwierdzi uszkodzenie Przesyłki Paczkomatowej później niż przy jej odbiorze
z Paczkomatu (do 7 dni od odebrania) wówczas Odbiorca musi się udać z Przesyłką Paczkomatową
do oddziału InPost, w celu sporządzenia przez InPost protokołu szkody, a następnie zgłasza
reklamację w sposób określony w aktualnych Regulaminach Świadczenia Usług przez InPost Sp. zo.o.

informuję, iż warunkiem rozpoznania zgłoszonej reklamacji jest sporządzenie protokołu szkody w
oddziale. Oddział w Poznaniu został powiadomiony aby sporządził protokół szkody mimo, iż termin 7
dni minął. W razie jakichkolwiek problemów proszę o kontakt. Po sporządzeniu proszę o przeslanie.
W związku z faktem, iż reklamację złożył również nadawca proszę o zadecydowaniu kto
ewentualnie będzie się ubiegał o odszkodowanie.

[ Dodano: 2014-03-05, 12:09 ]
Po tym jak dostali protokół szkody spisany w czwartek 27go lutego, dostałem wiadomość następnego dnia.

Cytat:
W związku ze zgłoszoną reklamacją IPRnumerki dotyczącą przesyłki
więcej numerków nadanej do Paczkomatu POZ418 informuję, że usługa
pocztowa została wykonana nienależycie w myśl Regulaminu świadczenia Usług przez
InPost Sp. z o.o. Skarżącemu w takim przypadku przysługuje prawo do ubiegania się o
odszkodowanie. Jednak w dalszym ciągu będziemy próbować wyjaśnić zgłoszoną sprawę.

I dalej lista rzeczy do przesłania w celu ubiegania się o odszkodowanie. Wysłałem dokumenty wczoraj, pewnie dzisiaj dotrą. Czekam na odpowiedź.

goTomek
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Poprawny niepoprawny

#74  Wysłany: 2014-03-08, 23:14   

W oczekiwaniu na pozytywne zakończenie, dorzuce trochę miodu do tej beczki dziegciu ;)
Paczka wysłana InPostem wczoraj (wg maila wsadzona do paczkomatu o 14:44) w mieście Łodzi, w moim paczkomacie w Warszawie była dziś o 17:40 cała, zdrowa i nienaruszona :)

Toyota
Prezes Uncle Bens'a
WhiskyBetaTester

Pies czy kot?: kot
 #75  Wysłany: 2014-03-08, 23:34   

goTomek napisał/a:
W oczekiwaniu na pozytywne zakończenie, dorzuce trochę miodu do tej beczki dziegciu ;)
Paczka wysłana InPostem wczoraj (wg maila wsadzona do paczkomatu o 14:44) w mieście Łodzi, w moim paczkomacie w Warszawie była dziś o 17:40 cała, zdrowa i nienaruszona :)

Zdarza się, z dnia na dzień potrafiła być z zegarkiem w Wawie z pomorza, albo na odwrót :) . Mimo tego już żadnego zegarka tym nie wyślę

Odpowiedz do tematu