#1 Wysłany: 2014-02-22, 14:43 Kompletny bezel do Seiko SKX007?
Czołem szanowni, POMUSZCIE
Skąd wziąć bezel do skx007 i pochodnych? Nie sam insert / wkładkę, tyko bezel. Model niby popularny, części po zatokach powinno się walać multum, tymczasem ni chu-chu. Jedyne dwa miejsca gdzie takie cóś oferują (chronograph.com i polski dystrybutor) zabijają ceną, robi się z tego połowa nowego zegarka.
Znacie inne źródła? Bo już się zastanawiam, czy nie ściągnąć całego nowego 007/009/011, ograbić i sprzedać na części bez bezela. Nie będę za byle pierścionek wiaderka złotówek płacił, w imię zasad kurnia.
Niestety nie. Bezel z aukcji jest od 6309, czyli od diverów Seiko dwie serie wcześniejszych. Z lat 80 bodajże. Potem były 7002, a dopiero po nich aktualne 7s26, do których należy skx007.
Ten bezel nie będzie pasował do koperty. Za to wkłady bezela można chyba stosować zamiennie. Nie wiem jak z 6309, ale o ile dobrze kojarzę to wkłady z 7002 i 7s26 są identyczne pod względem wymiarów.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 6275 Skąd: Warszawa
#9 Wysłany: 2014-02-22, 19:45
Mieszacie myslowo dwa systemy walutowe
pasowanie bezeli jest uzaleznione od koperty, a nie od mechanizmu (6309, 7002, 7sx6). Starsze divery z waskim insertem bezela (koperty 7040, 700x) maja bezel na kulke, wiec system klikania jest inny. Od czasow pierwszego SKXa jest blaszka, wiec "drabinka" od spodu bezela ma inny ksztalt. Starsze bezele nie beda pasowac na blaszke, bo lataja luzno.
Pies czy kot?: kot
Wiek: 46 Dołączył: 04 Maj 2013 Posty: 197 Skąd: małopolskie
#10 Wysłany: 2014-02-23, 13:03
Dzięki za wyjaśnienie. Te od Murphyego widziałem, ale tam zawsze jest "out of stock". Natomiast monsterwatches nie wiedziałem, że sprzedają części luzem, przyda się.
Dostawcy odpowiedzieli, dzielę się więc informacjami nt. aktualnej oferty:
yobokies:
- oryginalny bezel, używany, wykończony na matowo: US$35
- Big Grip bezel (zdjęcie wyżej w wątku) US$45
Ceny z przesyłką, bez wkładów.
Rob / monsterwatches: oryginalny nowy bezel 40 euro + przesyłka od 2 euro. Nie wiem czy z wkładem czy bez, ale tak czy inaczej tu zamawiam
A potrzebuję tego (jakby inaczej) do skx171 Tzn. do jego odmiany pepsi, sprzedawanej bodajże w hameryce jako SKXA63. PRZEPASKUD!
Dzięki za pomoc!
[ Dodano: 2014-02-25, 14:01 ]
update: Rob sprzedaje bezel z wkładem. Oraz twierdzi że:
Cytat:
The bezel insert is part of the bezel, Seiko does not sell those apart.
The ones that are sold on Ebay, are fakes. Even if there is “Seiko” on the packaging
_________________ Nurki nureczki nurasy! No i jakiś bauhaus od czasu do czasu
Pies czy kot?: kot
Wiek: 46 Dołączył: 04 Maj 2013 Posty: 197 Skąd: małopolskie
#12 Wysłany: 2014-02-26, 15:26
No to wszystko jasne, dzięki, że się podzieliłeś. Mam zamiar zrobić podobnego moda,
ale jeszcze nie wiem co wezmę jako bazę, coś poznikały SKX171 w sensowniejszych cenach.