Pies czy kot?: pies Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 163 Skąd: Polska
#2 Wysłany: 2014-08-24, 20:56
bofff napisał/a:
Wałek bliżej końca trochę bardziej niż trochę wyrobiony - to przez to?
Nie, jeżeli wałek jest zużyty to również nie można nakręcać.Może spadł wodzik i dostał się między beczkę (sprzęgnik) a koło nastawcze ? Jak możesz zdjąć tarczę to zrób to, wtedy będzie wszystko jasne.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 33 razy Wiek: 48 Dołączył: 23 Cze 2013 Posty: 2203 Skąd: Warszawa
#3 Wysłany: 2014-08-24, 21:43
o! już się z wodzikiem męczyłem w Mołni
tylko coś tarcza nie chce zejść
e: poszło
ależ to małe
beczka przy wyciągniętej koronce nie kręci się, ale wodzik jest przykryty przez mostek.
Mam zdjąć mostek?
przez dziurkę w mostku widać wodzik, ale czy siedzi dobrze?
oczywiście zdjąłem mostek
wodzik siedzi dobrze i przesuwa się razem z beczką, ale
w pozycji odciągniętej koronki gdy beczka przesunie się na zębatkę nie jest w stanie jej poruszyć
gdy nie dochodzi do zębatki beczka kręci się
Ostatnio zmieniony przez bofff 2014-08-25, 07:27, w całości zmieniany 4 razy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 163 Skąd: Polska
#4 Wysłany: 2014-08-25, 16:50
Wychodzi na to, że twoja pierwsza sugestia ze zużytym wałkiem jest prawidłowa.Gdy beczka jest sprzęgnięta z kołem nastawczym ( "zębatką") to powinna obracać się razem z wałkiem. Jeżeli tak nie jest to pewnie wałek obraca się swobodnie a ona stoi pod wpływem oporu przekładni wskazań. Warto też sprawdzić co jest przyczyną zużycia wałka, mogą to być zbyt duże opory w przekładni lub bardzo mocno zaciśnięty ćwiertnik. Istnieje ryzyko, że wyoblony wałek również nieco spolerował kwadratowy otwór beczki.Sam wałek również na tym kwadratowym odcinku nie może być zużyty, zaokrąglony.