#1 Wysłany: 2014-08-25, 16:51 Mechanizm zmiany daty w oriencie
Czołem!
takie pytanko,nabyłem Orienta aviatora model FEM7A004R9 ref z dekla EM7A C0-A CA,jeśli dobrze doczytałem jest to Caliber 46943. Czy w tym mechanizmie normalną rzeczą jest brak możliwości ustawienia nazwy dnia tygodnia koronką w pozycji "zmiana daty"? Kręcąc w dół owszem zmienia się numer dnia, natomiast,kręcąc w górę (tak jak jest to np. w grupie Seiko 5) nazwa dnia tygodnia ani drgnie
Jak to jest naprawdę,ponieważ w jednym,że sklepów z Orientami czytam,że "nazwę dnia tygodnia wystarczy ustawić tylko raz i zegarek nigdy się z nią nie pomyli", nie spotkałem się z czymś takim wcześniej,dlatego potrzebuję informacji,czy należy odesłać delikwenta do doktora,czy zwyczajnie mam w rękach inny 100% sprawny rodzaj mechanizmu?
Pozdrawiam,
edit. podobny przypadek znaleziony na drugim forum dot. ORIENT mechanizm caliber 46B40.
Cytat:
Rozmawiałem właśnie z dystrybutorem na Polskę tych zegarków.
Więc podaję na przyszłość - może ktoś będzie kiedyś szukał takich info.
Jednokrotne wyciągnięcie koronki - dzień miesiąca.
Dwukrotne - godzina.
Aby przestawić dzień tygodnia należy kręcić godzinami aż do momentu jak ustawi się kolejny dzień tygodnia.
_________________ Let's watch!
Ostatnio zmieniony przez LOUISS 2014-08-25, 19:19, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 163 Skąd: Polska
#3 Wysłany: 2014-08-25, 17:21
LOUISS napisał/a:
Czy w tym mechanizmie normalną rzeczą jest brak możliwości ustawienia nazwy dnia tygodnia koronką w pozycji "zmiana daty"?
Tak
LOUISS napisał/a:
Jak to jest naprawdę,ponieważ w jednym,że sklepów z Orientami czytam,że "nazwę dnia tygodnia wystarczy ustawić tylko raz i zegarek nigdy się z nią nie pomyli", nie spotkałem się z czymś takim wcześniej,dla tego potrzebuję informacji,czy należy odesłać delikwenta do doktora,czy zwyczajnie mam w rękach inny 100% sprawny rodzaj mechanizmu?
Masz 100 % sprawny mechanizm. Jeżeli raz ustawisz i będzie cały czas zegarek chodził to dzień tygodnia się nie pomyli jak zachwalają - swego rodzaju dobry chwyt marketingowy.
LOUISS napisał/a:
Aby przestawić dzień tygodnia należy kręcić godzinami aż do momentu jak ustawi się kolejny dzień tygodnia.
Dokładnie tak trzeba robić, chyba że ma się pompke to można sobie powciskać tak jak w mojej patelce ( choć u mnie pompka coś nie działa i musiałem sobie kręcić )
Probowalem pare razy w moim swego czasu przestawiac "na szybko", dzialalo, ale se dalem spokoj, krece normalnie, jak potrzeba, dlugo to nie trwa przeciez...
Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 30 Sie 2013 Posty: 614 Skąd: ze wsi
#11 Wysłany: 2014-08-25, 20:13
a co może być przyczyną, że w moim oriencie (model lexington FEV0M002BT) data, a dokładniej dzień tygodnia nie przeskakuje w całości tylko zacina się w połowie
kręcenie koronką nic nie pomaga...
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Mar 2013 Posty: 451 Skąd: Ślunsk
#12 Wysłany: 2014-08-26, 07:43
mapet napisał/a:
a co może być przyczyną, że w moim oriencie (model lexington FEV0M002BT) data, a dokładniej dzień tygodnia nie przeskakuje w całości tylko zacina się w połowie
kręcenie koronką nic nie pomaga...
Hmmmm... to ci zagwozdka... uszkodzony mechanizm datownika?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 163 Skąd: Polska
#13 Wysłany: 2014-08-26, 07:46
Jeżeli przeskakuje i zatrzymuje się zawsze w tym samym miejscu np. w połowie wyrazu monday, tuesday etc. to może być źle założony pierścień - wystarczy zdjąć i założyć poprawnie. Oczywiście taka sytuacja musiała występować od samego początku posiadania zegarka, jeżeli najpierw było ok , później już krzywo to mechanizm niestety posiada usterkę.
Usterkę może powodować źle działająca zapadka, sprężynka ciało obce.