#1 Wysłany: 2014-09-20, 17:34 Poljot de luxe porównanie.
Witam.
Zaczynam dopiero przygodę z zegarkami wiec to mój pierwszy zakup.
Wybrałem 2 zegarki Poljot De Luxe 23 jew.
I nie wiem który licytować ponieważ zauważyłem pewne różnice w nich.
Na jednym jest logo na mechanizmie Poljot a na drugim Lucz. Na jednym na kole zębatym sa wytłoczone gwiazdki, a na drugim nie. Jeden ma czerwony sekundnik a drugi złoty. Chciałbym się poradzić który z nich to lepszy zakup.
Zacznij od przywitania się w odpowiednim wątku, to zwykle ułatwia zyskanie sobie życzliwości grona forumowego i późniejsze odpowiedzi na pytania...
Oba pokazane przez Ciebie zegarki mają mechanizm 2209 z manualnym naciągiem - te same mechanizmy były stosowane zarówno w Poljotach, jak i Łuczach "De Luxe". Ten drugi zegarek ma tę samą kopertę, co Łucz, więc punca na mostku może wskazywać, że to przekładka.
Jeśli podoba Ci się Poljot de Luxe, to może pomyśl o wersji z 29-kamieniowym mechanizmem 2415 o naciągu automatycznym?
Szczerze mówiąc, nie jestem pewien napisów w dolnej części tarczy. Nie pomnę, czy w tej wersji tarczy występowały, czy nie. Jeśli nie - to ktoś dodrukował. Poljoty de Luxe zaczęły być rozpoznawane na Allegro i to zachęciło do produkcji podróbek.
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Tak, dlatego mówię że jest picowany.
Dekiel to chyba ma już grubość folii aluminiowej, tak jest polerowany.
Wszystkie krawędzie koperty są jakieś podejrzane.
Moim zdaniem to jest koperta po zdjęciu złota, pomalowana.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 163 Skąd: Polska
#7 Wysłany: 2014-09-21, 20:03
ALAMO napisał/a:
Moim zdaniem to jest koperta po zdjęciu złota, pomalowana.
Koperta ewidentnie pomalowana, na ostatnim zdjęciu widać różnice kolorów. Szczelina w którą wchodzi dekiel ma inny odcień (prawdopodobnie oryginalny) od pozostałej powierzchni koperty. Sprzedawca mocno sfałszował opis.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#8 Wysłany: 2014-09-21, 21:58
Znam te zegarki, koperta w tym Poljocie najpewniej jest oryginalnie złocona, tylko musiały być na niej jakiś ryski i została wypolerowana, tak jak i dekiel.
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!