Pies czy kot?: kot Pomógł: 101 razy Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 29444 Skąd: KrK
#47 Wysłany: 2014-10-21, 13:05
Sentinel napisał/a:
Dobra, pora chyba zawęzić temat poszukiwań. Dzięki za wszystkie dotychczasowe propozycje, później kliknę pomagacze. Tymczasem skupiam się na zestawieniu które będzie najbliższe Hamiltonowi Pan Europ H-30, czyli:
- niebieska tarcza (najchętniej ze szlifem słoneczkowym)
- wskazówka godzinowa i minutowa srerbna, czarna lub biała (może być z lumą)
- białe akcenty (ring, indeksy, logo, napisy, inne)
- czerwona centralna sekunda i dodatkowo może być inny akcent, np. logo, napis, ramka daty, inne)
- rozmiar od 39 do 44 mm
- automat, ewentualnie manual
- bez komplikacji (wyjątek dla GMT)
- cena do 1500 PLN
Z góry dzięki za propozycje.
Nie czytałem całego wątku. Po części tym wymaganiom sprosta Sumo.
Edition: już znalazłem. Ciekawa alternatywa.
[ Dodano: 2014-10-23, 07:56 ]
Update: oglądałem na żywo Tissota i niestety tarcza jest tak ciemna że w większości sytuacji wygląda jak czarna. Tylko w bezpośrednim świetle widać że to niebieski, a właściwie ciemnogranatowy kolor
_________________ If in doubt, FLAT OUT!!!
Ostatnio zmieniony przez Sentinel 2014-10-24, 10:37, w całości zmieniany 3 razy
bow Klon Właściciela Pola Ryżowego Wujek/Zbok brązowy
Minusy:
- trochę za delikatne uszy IMO
- nie widziałem na żywo a zdjęcia mogą kłamać
- brak czerwonego sekundnika (musiałbym go dodatkowo pomalować)
2. Tissot PR516 GL
Plusy:
+ nie mam jeszcze Tissota
+ nawiązuje do historycznych modeli i motorsportu
+ tańszy od propozycji nr 3
Minusy:
- tarcza w bardzo ciemnym granatowym kolorze - w większości sytuacji wygląda jak czarna
- koperta mało wyrafinowana
- droższy od propozycji nr 1
3. Hamilton Pan Europ Day Date
Plusy:
+ nie mam jeszcze Hamiego
+ mierzyłem i wszystko mi w nim pasuje - dla mnie jest niemal idealny
+ nawiązuje do historycznegoo modelu i motorsportu
Minusy:
- najdroższy z całej trójki (kosztuje równowartość dwóch Seiko z propozycji nr 1)
- werk Powermatic - nie wiem jak z trwałością części z tworzyw sztucznych i cieńszej sprężyny
Pies czy kot?: pies Pomógł: 114 razy Wiek: 43 Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 12934 Skąd: Opole
#58 Wysłany: 2014-11-09, 20:52
Pomiędzy pierwszymi dwoma także się "waham" Tissot na liście od prawie dwóch lat - seiko wpadło w oko. (jakby jeszcze bezelek był szafirowy to w ogóle byłby mistrz!). Hami nie - bo dla mnie tylko chrono
Jak dla mnie Tissot. Wskazówki na plus, a i bransa niewkijdmuchał
_________________ Co mnie nie zabije, to mnie dopiero wk...i.
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#60 Wysłany: 2014-11-09, 20:56
Hami najbardziej charakterny z trojki i wszystko Ci w nim pasuje bier i sie nie zastanawiaj dluzej
Bo i minusy jego, z Twojego pktu widzenia, to takie wydumane IMHO cena - bedziesz mial jednego zamiast dwoch, ale za to takiego ktory Ci najbardziej odpowiada, warto chyba nawet zbierac ciut dluzej i potem dluzej sie cieszyc. Powermatic to nowy mechanizm i istotnie nikt nic nie powie nt. trwalosci, ale chyba nie bubel, ja zaufalem i mam Hamiego z tym werkiem, dopiero kilka tygodni wiec nic zlego nie powiem, faktycznie ma rezerwe 81 godzin - zmierzylem
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused