#1 Wysłany: 2014-12-24, 17:15 Diver nowy czy używany za ok. 400 PLN
Witam,
Już mnie nauczyliście, że nie ma zegarka do wszystkiego. Jakiś tam elektroniczny się pojawił w moim życiu więc chwilowo coś tam na ręce godzinę pokazuje. Ale mocno zainteresowałem się nurkami.
Podobają mi się sprzęty w stylu Seiko 7002, Citizen NY2300, NY0040 (chociaż wolałbym aby indeksy nie były okrągłe, tylko prostokątne). Seiko 007 też jest ładny (te, które wymieniłem, to tylko przykład designu).
Znalazłem na allegro używane divery w cenach ok.300-400zł. Niektóre z lat 80.
Zastanawiam się czy nie lepiej kupić starszą używkę i u fachowca odnowić zegarek, nałożyć nową lumę, przesmarować, sprawdzić i wyeliminować ewentualne usterki, czy kupować nowy zegarek ( wówczas jestem w stanie zwiększyć budżet). Nie przeszkadzają mi używane sprzęty, które są w dobrym stanie. Nawet mam sporo radości, że używam czegoś na co moda przeminęła i mogę dać drugie życie takiemu zegarkowi.
Moje wymagania w zasadzie ograniczają się do tego:
-bransoleta (jakby była pełna to jeszcze lepiej),
-czarna tarcza (ewentualnie grafit lub granat),fajnie jakby były cyfry na 6 i 12 godz. ale niekoniecznie.
-MOCNA LUMA (jak najdłużej oddająca światło, i do tego punktu dodam jeszcze !!),
-datownik z nazwą i cyfrą dnia ( od biedy numer dnia wystarczy),
-wielkość do 42 mm (szczupły nadgarstek mam niestety) Mały musi być ten diver dla mnie
( już nawet damskie oglądam na necie)
Więc nowy czy używany? Ile może kosztować kompletny przegląd divera, nałożenie lumy, polerka i przesmarowanie mechanizmu (jeśli oczywiście będzie to wszystko konieczne).
Moglibyście polecić jakiś zegarek odpowiadający moim wymaganiom. Nowy lub używany spełniający w/w wymagania.
Sporo przejrzałem na necie i jak coś mi się podoba, to wielkie jest jak...
Wdzięczny będę za sugestie
Ostatnio zmieniony przez liwak 2014-12-24, 18:25, w całości zmieniany 2 razy
Machu Klon Właściciela Pola Ryżowego Duże jest piękne:D
Pomógł: 122 razy Wiek: 38 Dołączył: 10 Maj 2011 Posty: 14427 Skąd: Gliwice
#2 Wysłany: 2014-12-24, 19:47
Hmm, poszukaj np. Seiko Monster, Orient Mako, Seiko SKX007, Barnhardt Sea Shark- zdjęć nie wrzucam, bo swego czasu połowa forum te zegarki miała i znajdziesz bez problemu
Ostatnio zmieniony przez Machu 2014-12-24, 19:47, w całości zmieniany 1 raz
Tomek, ten drugi Citek świetny. Tydzień temu przyszedł do kolegi namówiłem go na zakup. W swissie dał 555 zł. 42 mm L2L 50 mm fajnie leży i ładnie wygląda.
Nie wiem czemu, ale orienty chwilowo nie leżą w moim zainteresowaniu. I nie wiem czemu. Mój nadgarstek to 17 cm. Chyba najbardziej podoba mi się Citizen NY2300 ( wizualnie). No i rozmiar "na mój nadgarstek". Rozum mówi: szukaj Seiko. Też nie wiem czemu. Chodzi mi o lumę. Mało opinii nt NY2300. A co powiecie o używkach? warto iść w tym kierunku
Ostatnio zmieniony przez liwak 2014-12-25, 11:42, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 24 Sty 2012 Posty: 175 Skąd: Wawa
#11 Wysłany: 2014-12-25, 14:19
Ja polecam Citizena NY2300, którego miałem i nosiłem z dużą przyjemnością. Dla mnie był minimalnie za mały (nadgarstek 18cm) i dlatego ostatnio zastąpiłem go SKX009.
Natomiast wspomniany Citek moim zdaniem nie ustępuje właściwie w niczym SKX-owi, tzn. świeci równie dobrze, kopertę ma nawet zgrabniejszą, bezel 60 klików, ale też fajnie chodzi a ta Miyota w nim dobrze trzyma czas. Indeksy są nawet lepiej zrobione niż w Seiko. Tak więc w cenie około 400 złotych zdecydowanie polecam NY2300
I chyba trzeba się zacząć rozglądać na NY2300. Chyba najbardziej przypadł mi do gustu. W związku z tym, że nie mam dostępu do ogłoszenia się w dziale "Bazar"[MOD EDIT: nie masz uprawnień do składania ofert kupna ]
Może podrzucicie jakiś sprawdzony sklep, albo sprzedawcę z zatoki, który ma jeszcze w ofercie ten zegarek??
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2014-12-26, 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Mar 2014 Posty: 154 Skąd: Słoneczne południe
#15 Wysłany: 2014-12-26, 21:21
Ja jestem na nie. Za niewiele większe pieniądze masz nówkę, z pewną wodoszczelnością i porządną lumą, a z tym w przypadku używki, tym bardziej trzydziestoletniej, może być bardzo różnie.
Porozglądałbym się po znanych sklepach z dalekiego wschodu, choćby tym z linku Zmisza.