Pies czy kot?: kot
#1 Wysłany: 2015-04-19, 21:23 Odrobina białej elegancji na nato
Dawno tu się nie odzywałem. Ale zaczął chodzić za mną pomysł zakupu drugiego już zegarka... a myślałem, że uda się tego uniknąć
Sądziłem, że jeśli do tego dojdzie będzie to coś, na co choruję praktycznie od początku, czyli pilot b-uhr (Orient rewelka) albo coś od Gerlachów (ale chyba jeszcze nie dojrzałem do idei kupowania zegarka za ponad tysiaka). Teraz pomyślałem bardziej praktycznie jednak. Bo już sportowo niby militarną sztukę mam. Przyda się więc coś w kontrze do zielonego Seiko SNZG, bo zegar fajny ale jednak nie do wszystkiego pasuje. Coś bardziej eleganckiego, ale też bez przesady, garnitur zakładam raz w roku, ale koszule i sportowe marynarki się zdarzają.
Do rzeczy. Mam taką koncepcję na lato (budżet ok 700-800 PLN):
- automat/mechanik
- biała tarcza (nie srebna ani kremowa)
- tarcza fajnie jakby była z jakąś delikatną fakturą a nie zupełnie gładka
- nakładane indeksy (ewentualnie jak malowane to chętnie rzymskie)
- koperta średnica okolice 40-41 mm, niezbyt gruba (do wymiarów podchodzę jednak na luzie)
- a to wszystko powinno ładnie komponować się na biało-niebieskim lub biało-granatowym nato
Orient EV0S005W (mój faworyt)
Ma właściwie wszystko. Na plus szeroka data co tu jest ciekawą i nienachalną komplikacją. Jeden malutki minusik to szerokość w uszach 22 mm - przy 40 mm kopercie bardziej pasowałoby 20mm (na zwężanym pasku pewnie to nie problem, ale na nato może chyba wyglądać nieproporcjonalnie?).
ER2700CW
Stylowo, tylko ta na siłę wciśnięta "3" irytuje.
CEM6W001W2
Na duży plus: szafir za nieduże pieniądze.
EV0M001W
Niby wygląda ok, ale mam wrażenie, że czegoś "za dużo i za bardzo"... ale nie skreślam.
I jak tu żyć? Co wybrać?
Jak widać przeglądałem głównie ofertę Orientów. Ale jak kto widział coś fajnego w innych regionach to proszę się nie krępować.
#5 Wysłany: 2015-04-20, 22:48
Roso,
to jest dobry kierunek Tarcza świetna, tylko do wskazówek musiałbym się przyzwyczaić... ale z tego co widzę na dutyfree wyprzedane poza wersją z niebieskimi indeksami, która ma tarczę chyba bardziej srebną niż białą (może to tylko kwestia zdjęć).
#11 Wysłany: 2015-04-30, 22:35
Wypadałoby odezwać jak sprawy się mają. I podziękować za dotychczasową pomoc.
Lorus fajny i fakt cena nęci. Ale jednak tu tarcza jest chyba bardziej srebno-biała niż zupełnie biała. A mi chyba coraz bardziej zależy na tej białości.
Tak czy inaczej mam teraz czas na zastanowienie, bo nieprzewidziane wydatki (remont auta i takie tam) wymuszają odłożenie zakupu, może na końcówkę lata zdążę.... ehh w międzyczasie chyba sobie kliknę kolejny nato na pocieszenie
Na razie na placu boju pozostały: Orient EV0S005W i Citizen NJ2166-55B. Citek lepsza jakość/cena, ale do tych wskazówek jakoś nadal nie mogę się przekonać. Orient wszystko fajnie, tylko mam wrażenie brakuje jakiegoś "pazura" w tym wszystkim (Citek prezentuje się pod tym względem cosik fajniej).
Ostatnio zmieniony przez franky 2015-04-30, 22:36, w całości zmieniany 1 raz
prezesso Klon Kierownika Pola Ryżowego street's disciple
Pomógł: 70 razy Wiek: 45 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 13441 Skąd: Łódź