Pies czy kot?: pies Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 08 Lut 2013 Posty: 729 Skąd: Wrocław
#1 Wysłany: 2015-05-25, 20:58 Zegarek dla żeglarza - G-shock/Protrek
Ostatnio coraz więcej pływam na żaglach, zarówno po śródlądziu jak i na morzu, dlatego stwierdziłem, że przydałby się jakiś zegar, który pasował by do tego hobby.
Niestety budżet jest mocno ograniczony i wynosi nieprzekraczalne 500PLN, import również wchodzi w grę, zasada im taniej tym lepiej używki również wchodzą w grę.
To teraz wymagania
obowiązkowo:
- WR min 100M
- pływy i fazy księżyca
opcjonalnie:
- barometr
- kompas
- termometr
- timer regatowy
Z tego co sam wyszperałem (kolejność przypadkowa):
Te są również ciekawe, niestety nie mają pływów
Ostatnio zmieniony przez blaise 2015-06-25, 14:59, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 5 razy Wiek: 50 Dołączył: 07 Sty 2012 Posty: 694 Skąd: Radomsko
#2 Wysłany: 2015-05-25, 21:13
Taki u mnie długo dawał radę - chyba z trzy lata nie schodził z ręki jak jeszcze nie bylem maniakiem zegarkowym
Potem córka poniewierała po basenach, bieżniach i siłowniach, niedawno po pięciu latach wymieniłem mu (dwie!) baterie - i poniewiera go dalej.
To AQF-100, chyba 50 prezydentów w Amazonie kosztuje.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 08 Lut 2013 Posty: 729 Skąd: Wrocław
#6 Wysłany: 2015-05-26, 18:00
Nic innego się nie znajdzie? Na razie skłaniam się w stronę Casio, chyba bardziej Gulfmana ale Timex kusi fajnymi funkcjami, które Casio nie ma z chęcią wziął bym oba ale niestety brak $. Natomiast ten budżetowy, niebieskawy Casio kusi ceną i solarem
Pies czy kot?: pies Pomógł: 44 razy Wiek: 44 Dołączył: 12 Cze 2013 Posty: 11594 Skąd: Łódź
#7 Wysłany: 2015-05-26, 18:59
blaise, Odnośnie niebieskiego, to powiem Ci że nie warto
Miałem przez chwilę podobny model WS-200H:
Oprócz solara miał fajne rozbudowane 2 stopery i dwa timery z interwałami.
W swojej cenie to dobry zegarek ale jak już miałeś jakiegoś g-shocka to jakościowo między nimi jest przepaść i będzie to razić
Szkło mimo że mineralne to chyba najtańsze z możliwych, szybko łapał rysy. Pasek cieniutki i klamra plastikowa
Dodatkowo jeszcze farba z bezela też szybko schodzi a jeszcze szybciej rysuje.
Lepiej dołożyć do najtańszego g-shocka
Ostatnio zmieniony przez tomaliusz 2015-05-26, 19:37, w całości zmieniany 4 razy
#8 Wysłany: 2015-06-13, 18:16
Ok Panowie, z racji, że zbliża się wielkimi krokami zmiana pierwszej cyferki w metryce budżet może się rozciągnąć jak majtki teściowej. Dlatego zaczynam się rozglądać za jakimś kombajnem i chciałbym żeby było na bogato czyli:
-200M
-Fazy + pływy
- kompas
- barometr
- wysokościomierz
- temperatura
- głębokość nurkowania
- solar
- radyjko
Czy znajdzie się jakiś taki wszystkomający kombajn, który jeszcze jakoś wygląda.
Na razie znalazłem Gulfmastera, który bardzo sie podobuje ale nie jest wszystkomający, może coś z chyba już nie produkowanej serii Sea Pathfinder?
Jak nic takiego się nie znajdzie to rozważam również zakup dwóch zegarków, które w sumie będą miały wszystko powyżej.
#11 Wysłany: 2015-06-24, 23:42
Byłem w TT i przymierzyłem Gulfmastera, niestety jakoś mi nie podszedł na łapie, strasznie wielki się wydawał i za taką kasę to bałbym się go poniewierać, a de facto do tego będzie ten zegar służył.
W tej chwili mam dylemat pod tytułem:
1. Wszystkomający Protrek
2. G-shock GW-7900(z radiem i solarem) + budżetowiec z baro
3. G-shock G-7900 + budżetowiec z baro (lub jeżeli się zmieszczę w budżecie to coś lepsiejszego)
i co tu wybrać
Ostatnio zmieniony przez blaise 2015-06-24, 23:45, w całości zmieniany 1 raz
#13 Wysłany: 2015-06-25, 14:58
m.aciek, Świetny jest ten Hamilton, niestety nie ten budżet, no i z dostępnością ciężko.
Zdecydowałem się już na bateryjkę i najprawdopodobniej będzie to GW-7900 w wersji czerwonej bo znalazłem używkę w niezłej chyba cenie - 335zł z wysyłką - co o tym sądzicie? Do niego albo dokupię kombajn w postaci ww Protreka albo budżetowo coś z barometrem bo też całkiem fajnie się prezentują.
Ostatnio zmieniony przez blaise 2015-06-25, 15:41, w całości zmieniany 1 raz