Panowie, zastanawiam się nad kupnem zegarka do garnituru (budżet, powiedzmy, do 1500 zł) ale chciałbym, żeby był w miarę uniwersalny. Mam na myśli to, żeby nie wyglądał pretensjonalnie przy nieco mniej oficjalnym stroju bo kupno zegarka, który założę kilka razy do roku mija się z celem. Często noszę sportowe marynarki i koszule i chciałbym, żeby też do takiego ubioru pasował.
Pytanie jest oczywiście kwestią gustu, zmieniających się trendów itd. ale jestem ciekaw Waszego zdania. Czy da się to pogodzić?
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#10 Wysłany: 2015-10-10, 22:11
Nie w stylu Bonda, nie ten budżet .
Mówimy o uniwersalnym garniturowcu, modeli było sporo, w różnych kopertach, na różnych mechanizmach, od lat 1950, wiele b. łądnych:
Pies czy kot?: pies
#11 Wysłany: 2015-10-11, 09:34
O! Rzeczywiście, kiedyś ten model wyglądał zupełnie inaczej
To zadam jeszcze takie pytanie bo generalnie młody jestem i dość mało oblatany w kwestii zegarków (niedawno kupiłem pierwszy) - jak kupować używane zegarki? Jak sprawdzić ich stan i ocenić czy ktoś nie próbuje nas ocyganić?
Nawet chętnie bym kupił jakiegoś "oldtimera" ale po prostu nie jestem pewien czy potrafię
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#13 Wysłany: 2015-10-11, 23:36
Ravic napisał/a:
To zadam jeszcze takie pytanie bo generalnie młody jestem i dość mało oblatany w kwestii zegarków (niedawno kupiłem pierwszy) - jak kupować używane zegarki? Jak sprawdzić ich stan i ocenić czy ktoś nie próbuje nas ocyganić?
Nawet chętnie bym kupił jakiegoś "oldtimera" ale po prostu nie jestem pewien czy potrafię
Najprostsza odpowiedź, to samemu dużo czytać, sprawdzać numery (w przypadku Omeg seriale mechanizmów i numery na deklach - można sprawdzić czy zegarek nie jest składakiem z kilku modeli), przyglądać się zdjęciom, krawędziom kopert, stanowi śrub, płyt itp.
I pytać na forum.