#1 Wysłany: 2015-11-07, 09:21 Klasyczny i ponadczasowy garniturowiec
Witam,
Poszukuję zegarka na prezent świąteczny dla ojca.
Tata chodzi najczęściej ubrany w koszule i jakieś materiałowe spodnie, także "garniturowiec" będzie tutaj odpowiedni. Ewentualnie coś trochę bardziej codziennego.
Na taki zegarek chcę wydać powiedzmy 700 zł.
Lubię modele klasyczne i ponadczasowe.
Aha, tata na pewno nie będzie nakręcał zegarka . Musi on pochodzić przynajmniej pół roku bez nakręcania.
Kwarc też mi pasuje.
Nie wiem czemu, ale podobają mi się też zegarki rosyjskie, ale tylko z nazwą firmy zapisaną za pomocą cyrlicy .
Są jakieś nie psujące się i warte uwagi?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 30 razy Wiek: 41 Dołączył: 02 Lip 2012 Posty: 2290 Skąd: Wołomin - no prawie
#5 Wysłany: 2015-11-07, 16:37
Jak chcesz całkiem bezobsługowy bez konieczności regulacji itp to poszukaj sobie czegoś z radyjkiem. Dołóż do tego solar i masz spokój na lata.
Jedno małe ale. W takiej konfiguracji nie zmieścisz się w budżecie.
Albo rybki, albo akwarium.
_________________ Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Albert Einstein
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#6 Wysłany: 2015-11-07, 23:09
Rudolf napisał/a:
bajtelo napisał/a:
@rmaya
A czy automatyczny trzeba co jakiś czas ustawiać? Miałem do czynienia tylko z kwarcami .
Tak , bo trzeba skorygować odchyłkę . W kwarcach też są odchyłki ale w skali roku a nie kilku dni .
Jak automat będzie codziennie noszony i dobrze wyregulowany, to może się okazać, że nie będzie wymagał korekty
Znaczy zbyt często
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
2) Czy zasilaniem solarnym nie ma problemu? W końcu zegarek nie zawsze znajduje sie w nasłonecznionym miejscu... No i czy nie jest ono awaryjne.
Nasłonecznienie spokojnie wystarcza takie, jakie występuje przy zwykłym noszeniu. Może nie trzymałbym takiego zegarka na co dzień w zamkniętym pudełku, ale normalnie nie ma co się bać.
Co do awaryjności, to oczywiście zależy jaki model kupisz. Marki takie jak Citizen czy Seiko to na pewno bezpieczny strzał.
A co do ceny - można mieć radio controlled w Twoim budżecie, ale ja zdecydowanie unikałbym najtańszych ofert.
Tu przykłady od sąsiadów
http://www.ebay.de/sch/i....kuhr&_sacat=281
_________________ Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
nie wnikając w śfajcarskość to w zakładanym budżecie masz zegarek bezobsługowy, rozpoznawalnej i popularnej marki w szafirowym szkłem....naprawdę dobrze wykonany...ostatni granatowy kupiłem w zeszłym roku małżonce w prezencie...uwielbia go. jest jeszcze wersja brązowa także ładna
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy