Pies czy kot?: kot Pomógł: 19 razy Wiek: 46 Dołączył: 07 Lis 2012 Posty: 6680 Skąd: North
#17 Wysłany: 2013-06-21, 21:15
KubaCK napisał/a:
Toyota, właśnie z bloga przeglądałem bo tematów forumowych nie chciało wyszukać.
Dopiero zajarzyłem nicka
Widzę, że miarę przeglądania forum apetyt rośnie
Ostatnio na lotnisku oglądałem sobie na zywca Vostoki, jeden mi przypadł do gustu, takie chrono z kremową tarczą, tylko to juz około 2k pln
Ostatnio zmieniony przez Toyota 2013-06-21, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
Toyota, np i chyba chrono są kwarcowe. Mi na fotkach najbardziej podobał się taki z czarna tarcza i czerwonymi wskazówkami, ale jak go przymierzylem to mi trochę przeszkadzał. Ten z recenzji znowu leży idealnie.
blaise, przeglądałem ofertę Orienta - Multicalendar podoba mi się, ale też jakoś tak szału w mojej głowie nie zrobił. Budżet nie jest ściśle określony - walczę z myślami, żeby kupić Vostoka - jedynie ta cena mi przeszkadza - wiem, że dla ostrych zapaleńców zegarkowych 1k to grosze ale dla kogoś kto nigdy nie wydał 100 PLN na zegarek to dużo.
Najbardziej mi zależy, żeby to był automat powyżej 40 mm. Chciałbym żeby mechanizm był widoczny - lubię na niego patrzeć.
pr00, piloty chyba najbardziej mi podchodzą. Vostoki, Aviatory - ale to wszystko okolice 1000 PLN. Z tańszych nic nie znalazłem co bym zapragnął, dlatego ostatecznie chyba kupię sobie tego Vostoka Gaz-14 (tego z odkrytym mechanizmem) - może i na automacie Seiko byłby lepszy, ale schowali serce zegarka co mi już się nie podoba.
Myślę jeszcze nad jego kolorem - mi bardziej się podoba czarny, narzeczona namawia na beżowy. Ale jak ktoś ma propozycję zegarka w stylu pilotów i awiatorów w niższej cenie to chętnie obejrzę.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 15 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Sty 2012 Posty: 2120 Skąd: Gdańsk
#23 Wysłany: 2013-06-25, 08:19
KubaCK, jak szkoda Ci wydać 1k PLN na zegarek zacznij od parnisów, w tej cenie dostaniesz nie jedena a trzy zegarki i to wcale niegłupie.
Zresztą popatrz na nasz bazarek, na 100% znajdziesz tam ciekawe Chińczyki w rozsądnych cenach, które jakością wcale nie odbiegają od noworuskich.
Na początku też szalałem za pilotami, po jakimś czasie to przechodzi
Ostatnio zmieniony przez Deco79 2013-06-25, 08:19, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 08 Lut 2013 Posty: 729 Skąd: Wrocław
#25 Wysłany: 2013-06-25, 11:30
Tylko ze parnis to driver nie pilot;-)
Sprawdź Bulova Precisionist, jeden z kumotrow miał takowy, jest gdzieś nawet recka, co prawda to tez nie pilot ale stylem troszkę podobny do Vostoka, tyle że to kwarc...
Ostatnio zmieniony przez blaise 2013-06-25, 11:31, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 15 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Sty 2012 Posty: 2120 Skąd: Gdańsk
#27 Wysłany: 2013-06-25, 11:33
Toyota, ja go wystawiam więc nie chciałem proponować.
Prawda jest taka, że Parnis Diver PA6007 jest jedną z ciekawszych propozycji w cenie do 1.000 PLNów, ceramiczny bezel, szafirowe szkło, porządny klon ety no w cenie do 300 PLNów nie do dostania już.
_________________ Seiko: 6105-8110, SBDX001, 6306-7000
Citizen: Signature Grand Classic NB0046-51L
AEVIG: Huldra Blue
Casio: G-9300
blaise, Bulova Precisionist są piękne - trafiłeś w mój gust, ale 250$ + jakieś inne koszty pewnie dojdą to już prawie 1k PLN więc wolę Vostoka
Toyota, Deco79, właśnie Parnisy mi wpadły w oko - podobają mi się i mocno się nad nimi zastanawiam. Tyle, że znając siebie nie wiem czy będę zadowolony - będzie mi siedziało w głowie że to Chinol, ale może rzeczywiście się w końcu na jakiegoś zdecyduje żeby sprawdzić z czym je się automata.
Szczerze powiedziawszy im więcej czytam forum to bardziej się nakręcam na Vostoka. Już mi nawet nie szkoda 1k PLN - teraz tylko tłumaczę narzeczonej jak mi jest potrzebny - jak Wy to piszecie w słowniku ? Legalizuje zegarek
Szymon [Usunięty]
#29 Wysłany: 2013-06-25, 22:15
KubaCK, Z Parniakami chłopaki dobrze Ci radzą. NA początek można zaczać od czegoś tańszego. Przykłady:
Przejrzyj sobie ofertę tego sprzedawcy - sprawdzony na forum i wysyłke ma za free.
Moim pierwszym automatem był Bernhardt:
Mam go od ponad roku i coraz bardziej go lubię
Jest to też bardzo ciekawa propozycja do 1000zł (tyle, że nie ma widocznego mechanizmu).
Kolejną opcja budżetową (niewiele droższą od Parnisa) są Alphy:
http://www.alpha-watch.com/
Możesz zagadać z ALAMO, to pomoże Ci sprowadzić (chyba nawet teraz ma jakies oferty na bazarku).
Nie zapominajmy o Seiko z serii 5 - jest ich całe mnóstwo w tym budżecie.
Wybierać można długo, musisz tylko dookreślić czego chcesz. Wymaganie pod tytułem "automat do 1000zł" daje tak szerokie pole manewru, że można przebierać tygodniami, jak nie miesiacami.
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-06-25, 22:16, w całości zmieniany 1 raz