Panowie, doszedłem do wniosku że jestem jenozegarkowecem . Jakoś na co dzień nie lubię przebierać w zegarkach. Za to lubię mieć stałego kompana, który zawsze jest blisko mnie . Ma to być typowy wół roboczy.
Jednak zawsze gdy już mam te plastiki parę miesięcy, zaczynam tęsknić za mechanicznym, stalowym zegarem.
Macie może jeszcze jakieś pomysły? Ogólne założenia zegarka:
- rozmiar max 42/43mm,
- pasek guma (dla mnie najwygodniejszy, ze względu na częste moczenie), w ostateczności kajdan, ale musiałby być naprawdę fajny (bo ogólnie to nie lubię kajdanów),
- wytrzymałość,
- budżet do około 600PLN.
również zasadniczo jestem jednozegarkowcem...dla mnie powyższe Twoje założenia wypełnia w 100% pomarańczowy monster na kajdanie.
_________________ lepsze jutro było wczoraj
Pies czy kot?: pies Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Lis 2012 Posty: 566 Skąd: z lasu.
#62 Wysłany: 2014-09-22, 08:00
Monstery do mnie nie gadają . Ale jeśli jeszcze ktoś ma jakiś pomysł to chętnie wysłucham . Bo czarnego Nighthawk'a jeszcze nie znalazłem żeby skorumpować, same Havany .
Ostatnio zmieniony przez Jazz- 2014-09-22, 08:01, w całości zmieniany 1 raz
Z_bych Koneser chińskiego majeranku Morda Zdradziecka
Rozważyłbym tego wsiomajęcgo Citka eco. Idealne EDC wg mnie. Bezobsługowy przez dłuugi czas, uniwersalny wygląd, na pasku i na siłę pod mankiet będzie pasował.
Tak popatrzyłem w kasetki i doszedłem do wniosku, że ja też nie mam idealnego EDC
Pies czy kot?: pies Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Lis 2012 Posty: 566 Skąd: z lasu.
#66 Wysłany: 2014-09-22, 09:37
Remik już go sprzedał zanim się zdecydowałem .
Pomyślałem jeszcze o takim:
Ale zakup w USA to chyba gwarantowany vincent, no nie? No i koperta częściowo polerowana .
Ostatnio zmieniony przez Jazz- 2014-09-22, 09:38, w całości zmieniany 1 raz
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#67 Wysłany: 2014-09-22, 10:04
Marshall fajny, ale na edece to za małe WR ma IMO, szczególnie że zamierzasz w nim tez tyrać na biur(k)owe EDC może by i się nadał
Bransa od razu do zmiany, ale i tak Ci raczej nie zależy
Jazz- napisał/a:
gwarantowany vincent
w zasadzie tak ale...
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
#68 Wysłany: 2014-09-22, 10:59
Czytam i czytam i ciężko na coś się zdecydować. Muszę pamiętać, że moje EDC nie będzie miało lekkiego życia. Nighthawk jest spoko, ale w moim budżecie zmieści się tylko wersja na pasku i to bez vincenta. Nie chciałbym przekraczać tej sumy, bo mam na głowie jeszcze sporo wydatków . Przypadkowo na WUSie natknąłem się na temat dotyczący SKX007. Każdy pisze, że to ideał roboczego zegarka . Muszę przestać przeglądać sklepy i na spokojnie przemyśleć sprawę. Może faktycznie czas zmierzyć się z legendą SKX'a .
Pies czy kot?: pies Pomógł: 8 razy Wiek: 59 Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 383 Skąd: Gdynia
#73 Wysłany: 2014-09-22, 11:28
Miałem SKX'a na oryginalnej gumie. Wytrzymała prawie 10 lat, ale zegarek nie był używany na co dzień. Zresztą gumę "trafiło" nie od samego używania, co raczej od naturalnego procesu starzenia. Zrobiła sie jakaś taka dziwnie lepiąca, nie pomagało mycie. Aż w końcu pojawiły się pęknięcia. Ale przecież gumę trzeba zmieniać co jakis czas przynajmniej A sam zegar - maszyna nie do zajechania. Nawet hardlex dawał radę i zbyt wielu rys nie złapał. Polecam!
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#74 Wysłany: 2014-09-22, 11:39
Jazz- napisał/a:
goTomek, budżet 600PLN
Mieści się
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
#75 Wysłany: 2014-09-22, 11:53
SKX tez sie blyszczy jak psu klejnoty.
Powiem ze ogolnie to jest problem z tym EDC. Ja uzywam ostatnio tylko dwa zegarki naprzemiennie: DW5600 i Mako (nie, nie, po prawie trzech latach juz sie nie blyszczy ). Mako nie nadaje sie niestety do sportow - duza ciezka branzoleta - a na gumie wyglada wujowo jako casual. DW daje rade praktycznie wszedzie, ale zona mnie goni, zebym zakladal czasem "cos porzadniejszego"