Panowie, doszedłem do wniosku że jestem jenozegarkowecem . Jakoś na co dzień nie lubię przebierać w zegarkach. Za to lubię mieć stałego kompana, który zawsze jest blisko mnie . Ma to być typowy wół roboczy. Po pracy zawsze gruntownie szorowany i myty (nie z brudu, ale bakterii i cytostatyków). Od czasu do czasu też trzeba się poszarpać z ludźmi (taka druga praca), także wytrzymałość także musi być. Pierwsza myśl to powrót do G-Shocka. Jako, że nie lubię przekombinowanych i zbytnio młodzieżowych pomyślałem o GW-M5610:
Kolejna myśl: może powrócić do posiadanego już wcześniej AWG-M100? W sumie spełniał wszystkie moje wymagania.
Jednak zawsze gdy już mam te plastiki parę miesięcy, zaczynam tęsknić za mechanicznym, stalowym zegarem. Więc może czas najwyższy sprawić sobie SKX'a007? Wciąż czytam, że to ideał EDC, ale jakoś nigdy mnie do niego nie ciągnęło.
Macie może jeszcze jakieś pomysły? Ogólne założenia zegarka:
- rozmiar max 42/43mm,
- pasek guma (dla mnie najwygodniejszy, ze względu na częste moczenie), w ostateczności kajdan, ale musiałby być naprawdę fajny (bo ogólnie to nie lubię kajdanów),
- wytrzymałość,
- budżet do około 600PLN.
Ostatnio zmieniony przez Jazz- 2014-09-25, 16:39, w całości zmieniany 9 razy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Lis 2012 Posty: 566 Skąd: z lasu.
#3 Wysłany: 2014-09-19, 18:50
Może to faktycznie czas spróbować SKX'a. Jaka jest w nim guma? Daję radę? Grzebię w orientach i seiko od lat i poza seiko 5 i skx nic nie znalazłem. Monstery nie dla mnie. Mako jeszcze gorzej. Orca którą mam jest spoko, ale czarny bezel w takich warunkach raczej szybko polegnie, dlatego potrzebuje czegoś bardziej pancernego.
Ostatnio zmieniony przez Jazz- 2014-09-19, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
u mnie bylby ray gdybym musial wybierac jeden. Od chyba 2 lat, nadal chętnie noszę codziennie jeśli nie mam czasu na zabawę w poranne wybory. Pasuje również do bardziej eleganckiego ubrania, bardziej niz SKX.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Lis 2012 Posty: 566 Skąd: z lasu.
#5 Wysłany: 2014-09-19, 19:07
Problem w tym, że Mako całkowicie mi nie podeszło, a ray to chyba prawie to samo . Nie lubię za bardzo "świecących" kopert. To własnie odpychało mnie od mako, wyglądał jak cygańska biżuteria .
PS
Hmm, może w stronę rusków? One mają szczotkowane koperty. Tylko, że w tym budżecie to używka .
Ostatnio zmieniony przez Jazz- 2014-09-19, 19:08, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 21 razy Dołączył: 27 Wrz 2010 Posty: 4180 Skąd: mam wiedziec?
#6 Wysłany: 2014-09-19, 19:10
Jazz- napisał/a:
Problem w tym, że Mako całkowicie mi nie podeszło, a ray to chyba prawie to samo . Nie lubię za bardzo "świecących" kopert. To własnie odpychało mnie od mako, wyglądał jak cygańska biżuteria ..
Mako mi też nie podeszło. Miałem kilka razy na ręku tylko. Ray zostanie do końca.
Zdecydowanie za bardzo nie świeci, no ale więcej niz SKx z pewnością. No i na gumie to lepiej będzie wyglądal skx
#8 Wysłany: 2014-09-19, 19:29
Gacie miałem, były za bardzo cukierkowate, wolę bardziej "surowe" klimaty . Pozycja nr 3 zdecydowanie ponad budżet. Najkhołk? Godny rozważenia. Gdzie go najlepiej nabyć? Dutyfree?