#1 Wysłany: 2012-09-06, 23:24 Cos malego, mechanicznego i ladnego
Dzien dobry, czesc i czolem To moj pierwszy post na forum, wiec witam wszystkich i od razu przechodze do sprawy, mianowicie, od jakiegos czasu szukam sobie nowego fajnego zegarka. Niestety na
schofielda Signalmana mnie nie stac (zreszta i tak bylby za duzy ) wiec trzeba bylo znalesc cos innego, w zasadzie jestem zdecydowany na Hamiltona, ale trudno go dostac w dobrej cenie w PL, skoro i tak musze na niego polowac to nic nie stoi na przeszkodzie zeby jeszcze troszke poszukac
Jesli macie jakies ciekawe propozycje to bardzo chetnie je ogladne, przegladne.
Tak wystarczy
Wymagania wygladaja tak:
Rozmiar 38mm-40mm
lug-to-lug (6-12) tak max 47mm
raczej automat/manual
przydaloby sie WR 100m (no dobra, jak bedzie 50m to sie nie rozplacze)
cena - fajnie by bylo sie w 1500 PLN zamknac (ewentualnie male wahania)
Potrzebuje czegos do jeansow i do garniola ale jakbym mial wybierac to jeansy>garniak
uff ok to moje typy - poki co nie zwracajcie uwagi na cene, bo niktore trzba po prostu upolowac
Hamilton Khaki Auto 38mm - w zasadzie moj wybor, poki co niestety nie mam dobrego zrodla
Speedbird 3 - podoba mi sie, jest do dostania na WUS, troche ponad budzet
Archimede Outdoor - kolejny 'rodzynek', w sumie fajny niby wszystko ma, ale hmm sam nie wiem, moze gdyby cena byla bardziej, lepiej, nizej...
Seiko Alpinist SARB017 albo SARB015 - oba fajne, ponad budzet, jakis czas temu na innym forum byl na bazarku za 1,5k...nie kupilem troche szkoda, po prawdzie boje sie zlotych indeksow na 017, natomiast indeksy na 015 wygladaja srednio, tak czy siak zegar warty uwagi..
Citizen CA0240-09E (Eco drive) - zupelnie nie z tej bajki bo nie automat, ale tak czy inaczej bardzo przyjemny Citek, w sumie bardziej ciekawostka bo chyba nie do dostanie w PL
CW C5 Airman - calkime spoko, szkoda ze lug-to-lug tylko 18mm i 50m WR, calosc w budzecie, ale tez nie do konca do mnie przemawia
No i na koniec kilka ruskow. Tutaj mam pytanie do was jak to jest z tymi ruskami, czy warto w to isc, czytalem rozne opinie ze nie nasmarowane, rozregulowane, ze loteria troche i jakos mnie to nie zacheca do zakupu...w skrocie czy warto? (zaznaczam ze WR wszystkich to max 50m)
Pies czy kot?: kot Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 21 Cze 2011 Posty: 687 Skąd: Kraków
#2 Wysłany: 2012-09-07, 00:06
Ja bym brał Seiko SARB017, tyle, że to mój Grall więc jestem nieobiektywny. Ale wg mnie ten zegarek ma wszystko na miejscu, a do tego jest niebanalny. Hamilton też fajny, ale ja bym brał SARBa, jest dla mnie bardziej wyrazisty.
Blaz [Usunięty]
#3 Wysłany: 2012-09-07, 07:06
Zastanawiałem się jakiegoś czasu nad kilkoma. I tak:
Precista Speedbird - zgrabny, fajny, ale luma w postaci szczątkowej tylko na godzinie 3, 6, 9 i 12. Śmiech na sali. A wskazówka godzinowa może śmiało robić za łopatę wiatraka.
Christopher Ward C5 - ta wersja jest sp... rzeniem wersji pierwszej. Dodam do tego, że zegarek jest mały, ale pękaty.
Alpinist - jest piękny, ale to naprawdę maleństwo...
Hamilton - praktycznie miałem go kupionego. Jednak gdy zobaczyłem go na żywca... Polerowana luneta ma się nijak do satynowanej koperty. Kompletnie nie pasuje, a jest bardzo widoczna.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 6275 Skąd: Warszawa
#4 Wysłany: 2012-09-07, 07:20
jesli szukasz czegos w rozmiarze 38, to jedynym slusznym wyborem jest SARB
dostajesz wszystko - niebanalny design, zielona tarcze, super wskazowki, porzadny mechanizm - i jako EDC na codzien i do garnituru.
sppedbird, archimede itp. sa wg mnie nuuuuuuudne i powtarzalne, Alpinist jest charakterystyczny
Pomógł: 25 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 7497 Skąd: Zielona Góra
#5 Wysłany: 2012-09-07, 07:53
Mój typ to Sinn 556 - genialny zegar, miałem i bardzo mile wspominam, dla mnie miał tylko jedną wadę: był ciut mały (38,5mm) ale Ty takiego szukasz właśnie:
Sinn 556... Gdyby nie to, że trafiłem na Oceanusy, to już byłby mój...
Woytec60 [Usunięty]
#7 Wysłany: 2012-09-07, 08:27
SARB017!
Złotych indeksów się nie bój bo w tym zegarku wyglądają fantastycznie, idealnie współgrają z kolorem tarczy.
Wiem, bo miałem a sprzedałem tylko ze względu na rozmiar, na moją łapę był trochę przymały.
Zerknij tu: http://www.chinawatches.p...?t=7029&start=0
Szczerze polecam ten zegarek bo naprawdę warto, jest bardzo oryginalny i niepowtarzalny a na ręce wygląda świetnie.
Ostatnio zmieniony przez Woytec60 2012-09-07, 08:29, w całości zmieniany 2 razy
#8 Wysłany: 2012-09-07, 09:31 Re: Cos malego, mechanicznego i ladnego
pytanko666 napisał/a:
Potrzebuje czegos do jeansow i do garniola ale jakbym mial wybierac to jeansy>garniak
Jak to przeczytałem to od razu mi miałem typ - Cerina DS-1. Niezbyy popularna marka na tym forum ,ale ja posiadam i jestem bardzo zadowolony. Do jeansów idealna, z garniturem się nie gryzie