Pies czy kot?: kot Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 21 Cze 2011 Posty: 687 Skąd: Kraków
#1 Wysłany: 2011-09-09, 20:22 Tchibo TCM Atomek i inne kwarce z Tchibo
Witam.
Kupiłem niedawno zegarek z Tchibo, TCM, pokazywany był na forum i określany jako Atomek Jak przyszedł wskazywał poprawnie czas, ale z ciekawości wcisnąłem ten ukryty przycisk i coś popsułem bo zaczął wskazywać niepoprawnie czas. Poszedłem do zegarmistrza, żeby na szybko zresetował wyjmując baterię ale chyba nie pomogło, tzn teraz np sam się ustawia na godzinę 17.30 (5.30) a jest 21.23. Kumotrzy wiecie może jak temu zaradzić?
Edit:
Dzięki za przeniesienie, zagubiłem się w czasie pisania;p
Ostatnio zmieniony przez 2011-12-08, 16:42, w całości zmieniany 3 razy
przy pomocy tego przycisku musisz ustawić wskazówki na 12-stej, potem zostawiasz go i sam się zsynchronizuje (czasami musisz poczekać godzinę)
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#3 Wysłany: 2011-09-11, 19:08
W niektórych miejscach, np żelbetowe budynki, mogą byc trudności. Jesli uparcie się nie synchronizuje połóż na próbę na parapecie okna. "Atomkowi" potrzeba pełnej minuty silnego odbioru bez zakłóceń by ściągnąć wszystko co trzeba; w naszych warunkach to może potrwać. Potem już hula.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 21 Cze 2011 Posty: 687 Skąd: Kraków
#6 Wysłany: 2011-09-12, 00:05
Są na allegro, ale tylko w formie aukcji i dałem za niego więcej niż planowałem (152,5 zetafonów). Mieszkam w Krakowie, w kamienicy na 3 pietrze, próbowałem z parapetem i na razie nic, jutro podskoczę do Kowala (taki sympatyczny zegarmistrz), bo i tak odpieram od niego kieszonkową Mołnię po wymianie osi balansu, to poproszę by spojrzał mu w bebechy czy wszystko z nim ok Przyszedł w piątek, podoba mi się bardzo, ale jakoś z czasem to się dogadać nie potrafimy Jak się zdenerwuję to pójdę szukać zasięgu na któryś z kopców
Zegarek powinien być ułożony deklem w kierunku Frankfurtu oparty w pionie jak do patrzenia czyli 6 na dole. (chodzi o to aby antena w zegarku była prostopadle do nadajnika czyli w pozycji najbardziej czułego odbioru).
Jeżeli w zegarku nic nie przestawiałes to synchronizuje się raz na dobę około 1-2 w nocy (ze względu na pobór prądu przez odbiornik DCF-77), lub po włożeniu baterii.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#8 Wysłany: 2011-09-12, 19:35
misinek napisał/a:
Zegarek powinien być ułożony deklem w kierunku Frankfurtu oparty w pionie jak do patrzenia czyli 6 na dole. (chodzi o to aby antena w zegarku była prostopadle do nadajnika czyli w pozycji najbardziej czułego odbioru).