jako że szukam dla siebie zegarka na co dzień, a naszła mnie faza na lotnika zza wielkiego muru, byłbym wdzięczny za sugestie czy też oferty handlowe. Na pewno macie lepsze rozeznanie w dostępnych wzorach, ja grzebałem w necie tylko przez kilka dni.
Co musi mieć - brak konkretnych wymagań, może być prosty z dodatkowym sekundnikiem, może mieć wiecej bajerów, liczy się wygląd. Raczej nie kwarc (no chyba że byłby zwalający z nóg).
Rozmiar - tu jest problem, im mniejszy tym lepszy. Na co dzień noszę 38mm bez koronki i taki jest super. Myślę że ok. 42mm też by mogło być, ale muszę jeszcze sprawdzić.
Marka - Seagull super, może być TAO czy też Parnis, byle nie udający nazwą europejczyka, w stylu Lorenzo von Metterhorn i:)
Jak mógłby wyglądać ? W tej chwili faworytem jest TAO-222BD
Generalnie jakbym mógł sprzedać samochód i kasę przeznaczyć na zegarek to pewnie kupił bym IWC mark XVI czy Chrono, ale samochód raczej jest mi potrzebny A na Edition Antoine de Saint Exupéry zdecydowanie by nie starczył...
Jeżeli możecie coś podpowiedzieć - będę wdzieczny za pomoc.
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#8 Wysłany: 2011-09-17, 15:14
Kupił bym w takim wypadku Parnisa na ST25 automat z centralną sekundą , czarna lub szara tarcza .
Zdjęć jest pełno na forum , nie wkleję bo dziś z przenośnego netu ledwo przeglądarka działa
#9 Wysłany: 2011-09-17, 15:17
ALAMO napisał/a:
Ale Svedosa T31 ma 48 mm w zasadzie
No właśnie to jest ten problem z chińskimi pilotami, że w wymiarze 42mm jest tylko kilka modeli...
Takiego malucha to ja w zasadzie wogóle nie kojarzę prawdę mówiąc
#11 Wysłany: 2011-09-17, 15:42
Rouhelena miała na Miyocie przez pewien czas i jakiś niemiecko-chiński brand miał model 40-milimetrowy na - uwaga! - Unitasie!
Abuk [Usunięty]
#12 Wysłany: 2011-09-17, 18:18
Big piloty odpadaja w przedbiegach. Dzisiaj mierzyłem 43mm i w ostateczności może być (naprawdę max). Najbardziej podoba mi się wielkość mojej certiny, 38mm.
A ten werk na zdjeciu, TAO, co to jest? Sensowne chociaż?