Jest jedno ALE - czy 60-kilkugodzinna rezerwa chodu Universala to jakiś zapis "książeczkowy" czy wynik testu pt. ile pochodzi zegarek postawiony na półce? Jeśli książeczkowy to nie mam pytań - producent to zbadał i zagwarantował, że w tym czasie zegarek będzie trzymał parametry. Jeśli natomiast to wynik testu to czy w ostatnich kilku czy nawet kilkunastu godzinach zegarek nagle nie zaczął gubić czasu?
Bywa że zegarek z całkiem zwykłym mechanizmem pociągnie gruuubo ponadto co "obiecuje" producent w książeczce z tym że nie będzie trzymał czasu, albo będzie trzymał ale producent tego zagwarantować nie może.
Nie, ta rezerwa chodu jest faktycznie zmierzona przeze mnie. Producent podaje i tak imponujaca rezerwe chodu 57 godzin (i inne moje Universale z podobnymi werkami faktycznie tyle trzymaja). Nie wiem jaka jest przyczyna w tym konkretnym egzemplarzu - moze jakas ekstra sprezyna biorac pod uwage, ze werk jest certyfikowany na chronometr i dodatkowo regulowany (rzadkosc u Universala)?
Co do kiepskiej dokladnosci chodu w ostatnich godzinach to masz oczywiscie racje. Ja zmierzylem dokladnosc po 2 dobach (48 h) i byla zadowalajaca (szczegolow nie pamietam teraz, moge znow sprawdzic), natomiast jak sie przedstawia dokladnosc chodu w ostatnich kilku godzinach, odpowiadam szczerze - nie wiem, nie mialem nigdy cierpliwosci, zeby to sprawdzic.
57 godzin to rzeczywiście i tak spoooro (nawiasem mówiąc cudny werk, nigdy nie miałem mikrorotora więc zazdroszczę do n-tej )
Co do rezerwy w JLC to podejrzewam, że te 48 godzin to właśnie gwarant producenta, a zegarek pociągnie i 60, ale jak dokładny będzie po tych 48 godzinach - nikt tego nie zagwarantuje.
Michał ja bym brał AP gdybym dysponował kwotami jakimi obracasz kupując zegarki. Mnie osobiście ta gofrownica na tarczy nie podchodzi ale jeśli Tobie się podoba to czemu nie: )
Kupujesz drogie maszyny jedna po drugiej jak szalony : ) Przy łącznych sumach jakie "wywalasz" na zegarki rocznie to jak dla nie większy sens jest w kupowaniu mało ale z przytupem.
Myślę, że jak ustrzelisz takiego kozaka jak AP to nie będziesz miał za tydzień parcia na następny zegarek tak jak masz to teraz : )
#186 Wysłany: 2011-08-29, 18:59
W tej cenie moge mieć JLC i Zenitha, o których mowa w ankiecie...
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#189 Wysłany: 2011-08-29, 21:44
mnie się AP nie podoba - tarcza wygląda jak wafelek pod mikroskopem - to gofrowanie mogłoby być mniejsze i delikatniejsze, koperta też mi się nie widzi - za bardzo futurystyczna jak dla mnie.
Za to mechanizm AP wygląda pięknie i wielki plus za to że inhouse
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Ostatnio zmieniony przez Smok 2011-08-29, 21:44, w całości zmieniany 1 raz