W szale przedświątecznych zakupów sobie ustawiłem snajpera na parę zegarków na Alledrogo. Maksymalne ceny podawałem nie za wysokie, a nóż coś wpadnie okazyjnie. No i coś wpadło (nawet nie zauważyłem od razu). Był to średniej urody Citek AT0360-50L. Opis piękny: że mechanizm H500 Eco-Drive, GMT, chrono, super ekstra fantastic, original itp.
Model kosztujący lekko ponad 1000PLN ustrzelił się za 455PLN. Hmmmm... podejrzana sprawa. Zdjęcia były dosyć dobre więc, po małym researchu w sieci, zapłaciłem sprzedającemu i czekałem na przesyłkę. Na kizi był temat o podróbie tego modelu ale jako znak rozpoznawczy był tam podany brak numeru mechanizmu w dolnej części tarczy. Ten egzemplarz takowy numer posiadał więc troche się uspokoiłem. Przyjdzie, jak się nie spodoba to się odsprzeda.
Zegarek dotarł do mnie w wigilię i po rozpakowaniu i krótkiej zabawie moje wątpliwości wzbudził lekko latający (przy obracaniu właściwą koronką) wewnętrzny bezel. Potem lupa w oko i co się okazało? Numer mechanizmu z tarczy nie zgadzał się z numerem wygrawerowanym na deklu. Po chwili namysłu złapałem za klucz do odkręcania dekli i o zgrozo... eco-drive jak cholera

Sprzedawca bardzo opieszały w odpowiadaniu na maile. Niby święta, ale w codziennych logowaniach na Allegro mu nie przeszkodziły. Dopiero jak do niego zadzwoniłem w niedzielę po świętach (oczywiście nie odebrał) to za chwilę postanowił odpisać. I tak się bujaliśmy przez kilka dni mailowo. Oczywiście o niczym nie wiedział itp. itd. Już nie będę w to wnikał i dociekał...

Zdjęcia sobie zrobiłem jakbym miał z gościem problemy po odesłaniu zegarka:
Tarczowo

Numer z tarczy

Numer z dekla

I bransa

A w środku ekskluzywna Miyota FS00 w eleganckim plastiku.

Może wiele wskazywało na to, że jest to podróba. Nie wiem, aż tak się nie znam więc dałem się nabrać. Temat dla potomności i jako przestroga dla takich laików jak ja.
pozdrawiam,
Radek